Brevkasseredaktør

morten

Flemming Obling

Excellentpets egen dyrlæge Flemming Obling, svarer på dine spørgsmål omkring kæledyrs sundhed.

Dyrlægens Brevkasse

Spørg Excellentpets dyrlæge: Flemming Obling om dit kæledyrs sundhed.

Flemming Obling har drevet privat dyrlægeklinik i mange år, og har således solid erfaring i behandling af mange forskellige kæledyr.
Flemming Obling er speciellæge og Medlem af Den Danske Dyrlægeforenings øjenpanel, og foretager mange øjenlysninger og øjenoperationer hvert år og kan udstede blandt andet ECVO øjenattester.
Opret dit spørgsmål, der vedrører dit kæledyrs sundhed, og få et personligt svar fra brevkassens dyrlæge.  Læs mere om betingelserne for at oprette spørgsmål på forsiden.

OPRET SPØRGSMÅL
 • Mille
  Spørgsmål fra Elna
  Mille
  Jeg har lige opdaget at min tæve er med hvalpe og jeg er bange for at det kun kan være faderen der har været på hende , hvad kan jeg gøre  mvh. Elna

  Svar fra dyrlægen:
  Hej Elna
  Da jeg formoder, at tæven er i den sidste del af drægtigheden, bør du snarest orientere dig om det forestående fødsels forløb. Enten ved at du læser om hundens fødsel, kontakter din dyrlæge eller allierer dig med bekendte ,der har prøvet det før.

  Med venlig hilsen
  Flemming Obling

 • Min hunde har minimal afføring
  Spørgsmål fra Bethina Gade
  Min hunde har minimal afføring
  Hej,Jeg har 2 australske terrier (tæver) på henholdsvis 2 og 6 år. Jeg har i en periode kørt på Hills Prescription d/d med laks og ris. De spiser maden og er glade hunde. Men de har ikke så meget afføring - meget mindre end på tidligere forder. Betyder dette, at de bedre fordøjer foderet eller? Overvejer at skifte lidt med REMA's foder, da de gerne snupper foderet fra min mors hund (en blanding af boxer/brun labrador), men er det en god idé. Min mindste på 2 år har allergi mod husstøv og malassezia og altenaria.

  Svar fra dyrlægen:
  Hej Bethina Gade
  Når du oplever, at dine hunde har mindre mængder afføring efter fodring med Hills Prescription d/d, end efter fodring med andre typer foder, skyldes det , at der stort set ingen kostfibre findes i d/d. Hvor der i mange fodertyper er mellem 8 og 13% kostfibre, så er der kun 1,3% i d/d, og det er bl.a. disse fibre der giver afføringen volumen. Samtidig er der et ret lavt protein indhold og en meget stor mængde letfordøjelig ris ( 51% ).
  Excellentpet har ingen dokumentation for positive effekter i forbindelse med allergiske lidelser, men derfor kan du jo godt prøve foderet i en periode. Skulle der genopstå symptomer stammende fra de anførte allergier, ved du på forhånd , at du kan skifte tilbage til d/d.

  Med venlig hilsen
  Flemming Obling

 • Hvileforbrænding hos kat
  Spørgsmål fra Marianne Frederiksen
  Hvileforbrænding hos kat
  Hej 
  Ligesom vi mennesker har en hvileforbrænding har jeg tænkt på om ikke der kan udregnes en hvileforbrænding hos en kat - baseret på dens vægt og alder? Det ville måske gøre det nemmere at få styr på en overvægt. Tænker det kunne være mere præcist da det jo er helt individuelt og i forhold til skemaer bag på foderposerne.  Mange kattehilsner 
  Marianne

  Svar fra dyrlægen:
  Hej Marianne Frederiksen
  Du har ganske ret i, at der også for katte kan beregnes et kaloriebehov, i det man kalder Basal stofskiftet. Formlen lyder i "al sin enkelhed" : Kattens legemsvægt i kg ,opløftes til potensen 0,75 og ganges med en faktor 70!! Resultatet er udtrykt i kilokalorier og er kattens basale dags behov for kalorier. Regnestykket for en kat på 4 kg, ved anvendelse af den nævnte formel,angiver et dagsbehov på  198 kcal. Tilsvarende vil du på Excellentpet posen se, at den foreslåede fodermængde til en kat på 4 kg, er mellem 50 og 55 gram. I kalorier svarer det til mellem 182 og 200 kcal. Der er altså fin overensstemmelse mellem den forslåede fodermængde og kattens basale behov.
  Til disse beregninger kan du sagtens indvende: "Min kat taber sig ikke , selv på den lave ration"! Og det er der selvfølgelig også en forklaring på.
  Når man beregner/ sammenligner basal stofskiftet , skal forudsætningerne være identiske: Samme race, samme pelstype, samme alder, samme temperatur i omgivelserne og samme køn. Så hvis man nøjedes med at anføre et teoretisk basal behov, ville det ikke nødvendigvis passe til alle katte, der bruger det samme foder. Derfor angives ( for samtlige foderprodukter/producenter )  et fra og til forslag til fodermængde, der så nødvendigvis må justeres efter konsultation på badevægten for , at tage hensyn til at ingen dyr er ens.
  Angivelserne på posen skal altid opfattes som vejledende, men vægtens dom kan ikke appeleres!

  Med venlig hilsen
  Flemming Obling

 • Border krampe CECS
  Spørgsmål fra Kirsten
  Border krampe CECS
  hej
  kender du noget til border krampe? det skulle have noget med foderet at gøre.
  Jeg fodre med Lam kornfrit till små hunde, ved ikke om det er godt nok?
  Min border terrier på 10 år har haft de der kramper nogle gange om året, men denne gang var det slemt så har du nogle råd også til godbidder.
  mvh Kirsten

  Svar fra dyrlægen:
  Hej Lirsten
  Den lidelse du spørger til er relativ ny hos hunde og først beskrevet omkring årtusindeskiftet hos Border Terrier, som det der kaldes en paroxysmal dyskenesi ( PD ), eller anfaldsvise bevægelses forstyrrelser. Oprindeligt blev lidelsen betegnet CECS ( canine epiletoid cramping syndrome ) fordi det har visse lighedspunkter til epilepsi. Efter studier i bl.a. England, er der stigende mistanke om, at gluten kan være en brik i spillet omkring udvikling af symptomerne, og derfor betegnes lidelsen i dag PGSD ( paroxysmal gluten sensitive dyskenesia ). Anfaldsvise bevægelses forstyrrelser forårsaget af gluten. Uden at man dog har kunnet forklare den absolutte sygdoms mekanisme, udover at en genetisk disposition også er til stede. Uden at drage for stramme relationer, har denne lidelse hos hunde ( flere racer end Border terrier ) lighedstræk med cøliaki hos mennesker.
  Erfaringer med glutenfri diæt har været lovende ,og der beskrives symptomfrihed hos adskillige hunde efter skift til glutenfrit foder.
  Valget af tørfoder og snacks bør derfor falde på produkter uden eller med lavt  indhold af gluten. Excellentpet tørfoder er produceret uden anvendelse af glutenholdige kornprodukter, men kan af tekniske årsager ikke deklareres som glutenfri, hvilket også gælder langt de fleste ( om ikke alle ) andre tørfoder produkter på markedet. For mange producenter opfattes kornfrit på samme måde som glutenfrit, men det kræver analytisk dokumentation at bruge det udsagn.
  Tilsvarende er Excellentpet snacks produceret uden anvendelse af glutenholdige råvarer.
  Da tilstandens ( PGSD ) relation til gluten ikke er endelig afklaret ,påtager brevkassen sig ikke noget ansvar for anvendelse af Excellentpet produkter, til hunde diagnosticeret med lidelsen, som iøvrigt er relativt sjældent forekommende.

  Med venlig hilsen
  Flemming Obling

 • Katteforder
  Spørgsmål fra ingermoller5551@gmail.com
  Katteforder
  Kan jeg roligt giv. Excellent.pet kattefoder til Mine.neutraliserede hunkat? Hilsen Inger

  Svar fra dyrlægen:
  Hej Inger Møller
  Excellentpet Kornfrit foder til steriliserede katte er netop udviklet til neutraliserede katte, uden foder relaterede lidelser. Så hvis din neutraliserede hunkat er frisk og rask, kan du roligt give den Excellentpet.

  Med venlig hilsen
  Flemming Obling

 • Han kat på 7 måneder
  Spørgsmål fra Charlotte Jespersen
  Han kat på 7 måneder
  Hej, jeg har en Perser han kat på 7 måneder, født den 28-03-2019. Han er lige blevet kastereret, må han så godt få jeres kattefoder nu ? Eller er det fortidigt ?
  Med venlig hilsen
  Charlotte Jespersen

  Svar fra dyrlægen:
  Hej Charlotte Jespersen
  Når hunkatte er blevet neutraliseret og hankatte kastreret ,er det en god ide, at anvende et foder, der mindsker risikoen for dannelse af urinvejssten, og det gør Excellentpet kornfri tørfoder til Steriliserede katte.
  Hvornår man skal skifte fra killingefoder til voksenfoder, er ikke noget man umiddelbart kan se på kalenderen, men hvis din kat har en passende størrelse og er i god vækst, er der ingen hindring for at skifte på nuværende tidspunkt. Hvis du lige købt en pose killingefoder, kan du roligt bruge den før du skifter.

  Med venlig hilsen 
  Flemming Obling

 • Alt for tynd Cane Corso
  Spørgsmål fra Christel Jensen
  Alt for tynd Cane Corso
  Jeg har en bekendt med en Cane Corso som er ca 1 1/2 år og den er alt for tynd små 40 kg nu 😞 Tænker om du kan anbefale Excellent Pet kornfrit med kylling & laks til den? Ejeren har nemlig ikke mange penge og jeg tror ikke han gir den nok foder pt. Hvis ja og den skal ende ud med at veje ca 50-60 kg hvor mange gr. skal den så ha om dagen?

  Svar fra dyrlægen:
  Hej Christel Jensen
  Store hunderacer, og Cane Corso hører absolut til i den gruppe, bør vokse langsomt og længe, for at minimere risikoen for udvikling af led- og eller knogleproblemer. Derfor kan det godt være optimalt, at din vens hund i den aktuelle alder vejer 40 kg, og med yderligere  ca. et år at vokse i, rammer 50 kg som udvokset. I den forbindelse er det væsentlig, at slå fast, at en muskuløs hund på 50 kg har det bedre end end "fed" hund på 60 kg.
  Hundens endelige vægt afgøres ikke kun af fodringen, men i høj grad af den genetiske baggrund, og ikke alle hunde af samme race rammer den samme slutvægt. Det er derfor væsentligt, at vurdere hundens bygning og muskelmasse, før man ønsker sig en vægt!
  Forudsætningen for vækst er, at der anvendes et foder som hunden kan optage og har det godt med. Det betyder, at man skal opleve et passende forhold mellem mængden af indtaget foder og mængden af præsenteret afføring , samt at konsistensen af efterladenskaberne er fast og sammenhængende.  
  Hvis din ven vil forsøge et skift til Excellentpet med kylling og fisk, kunne det være en god ide, at starte med 600-650 gram foder per dag, fordelt på minimum 2 fodringer. Vægten følges nøje og foderrationen justeres i forhold til vægtens udvikling.
  Og husk, det handler om, at få en sund og velfungerende hund, uanset den udvoksede vægt!

  Med venlig hilsen
  Flemming Obling

 • Fodring af hunde.
  Spørgsmål fra Elsa Skriver
  Fodring af hunde.
  Jeg har 2 store labrador retriever, og jeg plejer at give dem vand på tørfoderet. 
  Hvad er grunden til, at I anbefaler ikke at blande vand i førfoderet ?
  med venlig hilsen
  Elsa Skriver.

  Svar fra dyrlægen:
  Hej Elsa Skriver
  Der findes formentlig ingen "rigtig" procedure for anvendelse af tørfoder, så hvis du og dine hunde har det godt med tørfoder, der har været sat i blød, synes jeg bestemt, at I skal fortsætte med den metode. Når der på Excellentpets hjemmeside anbefales, at fodre uden tilsætning af vand, er det ud fra håbet om, at det forhåbentlig giver en  langsommere foderoptagelse/-indtagelse og en mere aktiv deltagelse af tænder og tandkød i forarbejdningsprocessen og dermed også igangsætning af den spytproduktion, som er væsentlig for den første del af fordøjelsen.

  Med venlig hilsen
  Flemming Obling

 • Blærebetændelser
  Spørgsmål fra Søren Lauridsen
  Blærebetændelser
  2 år gammel shiba har fået blærebetændelse Ribe dyrlæge mener der er for meget protein i Excellent fodder til små hunde kan det være rigtigt jeg er meget i tvivl  hunden har fået excellente fodder siden hvalpefodder

  Svar fra dyrlægen:
  Hej Søren Lauridsen
  Proteinindholdet i Excellentpet Kornfri med Lam er 26% , og sammenlignet med mange andre produkter på markedet ,er det stort set svarende til gennemsnittet. Du kan finde produkter med 19 % protein og du kan finde produkter med over 30 % protein. I produkter med lav protein indhold vil man typisk se, at fedtindholdet og kulhydratindholdet er forøget. Tilsvarende vil et mere protein holdigt produkt, kunne reducere indholdet af tomme kulhydrater ( som hunde absolut ikke har brug for ). Sammensætningen skal dog, udover relevante næringsstoffer, også tilgodese fordelingen af kalorier, således , at minimum 26% af kalorierne,  bør tilføres via proteiner. I Excellentpet med Lam er energifordelingen den , at 33% kommer fra protein.
  Brevkassen har ikke kendskab til undersøgelser, der bare antyder, at blærebetændelse kan forårsages af proteinmængden i foderet, og såfremt hundene har normal nyre- og leverfunktion, skal der normalt meget store protein mængder til for at fremprovokere sygdom, og normalt ikke i form af blærebetændelse.
  Der kan forekomme situationer hvor hunde , af forskellige årsager, begynder at danne blæresten, og her kan det i visse tilfælde give mening , at reducere proteinmængden.
  Konklusionen i forhold til dit spørgsmål er, at hunde ikke får blærebetændelse af Excellentpet med Lam, eller andre tørfoder produkter med tilsvarende proteinindhold.


  Med venlig hilsen
  Flemming Obling