Dyrlæge Flemming Obling forklarer hvorfor Excellentpets snacks ikke er farlige

På baggrund af flere kunders henvendelse om opslag på facebook, der har cirkuleret i forskellige lande i EU de sidste mange år, udtaler Excellentpets egen dyrlæge Flemming Obling følgende:

Information fra Dyrlægen, Excellentpet snacks er ikke farlige:
    

Excellentpet er, af flere hundeejere, blevet kontaktet vedrørende indholdet af konserveringsmidlerne sorbitol og glycerin i hundesnacks, købt i Rema1000, idet der har været usikkerhed om evt. skadelige effekter, ved indtagelse af disse to forbindelser. Til beroligelse af alle hundeejere , der køber hundesnacks fra Excellentpet, kan det umiddelbart slås fast , at begge stoffer er naturligt forekommende og ugiftige for hunde.
Sorbitol har fået sin betegnelse fra det latinske navn for Røn ( sorbus ), fordi stoffet kan udvindes af rønnebær, og selvom ræven, om rønnebærene siger, at “ de er sure” , så er sorbitol faktisk et sødestof. Dertil kommer en række andre egenskaber, der kan forbedre konsistensen og holdbarheden af forskellige fødevarer, tandpasta, slik og diætkost. I varedeklarationer kan det anføres at produktet indeholder: Sorbitol, eller der kan stå , at produktet indeholder konserveringsmidlet E420.
Når sorbitol optages i kroppen , hos både mennesker og hunde, omsættes det ad de samme kanaler ,som var det frugtsukker ( fruktose) ,og har en sødme grad ,der er ca. 60 % af almindelig sukker ( sakkarose).
Som med alle sukkerarter, der kan ernære bakterier, kan optagelse af store mængder sorbitol, give anledning til diarre, men hos mennesker drejer det sig om mere end 20 gram. En hund på 20 kg , som i løbet af en dag spiser 4 tyggepinde fra Excellentpet, indtager under 1 gram sorbitol,og den mængde giver absolut ingen( mave)problemer.
Glycerin eller glycerol ( E422) som det også benævnes, er grundskelettet i fedtstofferne, kaldet triglycerider. Uanset om man giver hunden svinefedt, oksefedt eller vegetabilske fedtstoffer ( olier ) tilfører man store mængder glycerin, som således er en del af den sædvanlige ( og uundværlige) kost, som typisk indeholder 10-20% fedt.
Glycerin er , på samme måde som sorbitol, et sødt stof og anvendes for sine konserverings- og konsistens forbedrende egenskaber i bl.a. cremer , fødevarer og hundesnacks.
Den mængde ekstra glycerin en hund får ved at indtage hundesnacks, tilsat glycerin, er mikroskopisk i forhold til indtagelsen via fedtstoffer.
Samenfattende kan det konkluderes, at tilsætning af sorbitol og glycerin til hundesnacks er sikkert ,og ved normal forbrug ,ikke vil kunne give nogen helbredsmæssige problemer for hundene.

Skulle du have specifikke spørgsmål om din hund, er du velkommen til at stille dem til mig igennem Excellentpets gratis dyrlægebrevkasse, så svarer jeg normalt indenfor 48 timer. Læs evt. mere om brevkassen ved at trykke HER

Dyrlæge
Flemming Obling

Flemming Obling uddyber hele sagen således:

De såkaldte Jerky Pet Treats eller Tyggepinde med kyllingekød/oksekød/andekød produceret i Kina, blev i 2007 genstand for alvorlig opmærksomhed i USA. Der blev i sådanne produkter importeret fra Kina, fundet indhold af melamin, bakterier, antibiotika og antivirale midler. Ingen af de fundne og uønskede elementer kunne dog kædes sammen med udvikling af den nyrelidelse der kaldes Fanconi lignende sygdom,og som i stigende omfang blev rapporteret til den amerikanske fødevaremyndighed Food and Drug Administration ( FDA ). De amerikanske myndigheder satte naturligvis gang i en opstramning af kravene til de kinesiske producenter/produkter, og indførte et certificeringssystem som skulle/skal opfyldes for, at kunne sælge(s) på det amerikanske marked.
Derudover igangsatte man en årelang søgning efter mulige årsager til , at der i perioden 2007- 2013 blev registreret mere 6000 hunde med symptomer på nedsat/dårlig nyrefunktion.
En række laboratorier i USA samarbejdede , i perioden 1.oktober 2013 til 31.december 2015 med FDA om, at undersøge tyggepinde ,der var mistænkt for, at kunne fremkalde sygdom svarende til Fanconis nyrelidelse ( Der er en genetisk betinget lidelse).
Der blev undersøgt for forekomst af bakterier, virus, svampe, toksiner, tungmetaller, mineraler, sprøjtemidler, konserveringsmidler, antibiotika, antivirale midler,farvestoffer, melamin, sorbitol, glycerol, det kvalitative indhold af næringsstoffer og en række andre stoffer. Et kæmpe arbejde , der ved afslutningen blev publiceret med en rapport, der beskrev alle undersøgelsesmetoder og resultater, og som konkluderede , at der ikke kunne påvises indhold, der kunne gøres ansvarlig(e) eller mistænkes for, at igangsætte udvikling af Fanconi lignende sygdom.
FDA orienterede både hundeejere og amerikanske dyrlæger om, at de konstaterede tilfælde af sygdom oftest blev set hos hunde af lille race og som havde haft et højt og langvarigt forbrug, og henstillede til, at tyggepindene ikke blev brugt som erstatning for normalt lødigt fuldfoder, men kun i små mængder en gang imellem.
Fra at der, i USA, blev rapporteret 1600 tilfælde af Fanconi lignende sygdom i 4.kvartal 2013, faldt det jævnt derefter, således, at der i 2015 blev rapporteret under 200 tilfælde , i løbet af hele året.

FDA har ikke siden rapporten fra december 2013 publiceret nye kendsgerninger om mulige årsager til forekomsten af Fanconi lignede sygdom hos hunde der har spist tyggepinde fra Kina.

Symptomer på Fanconi lignende sygdom er relativt uspecifikke og inkluderer forøget drikkelyst, nedsat appetit, opkast, diarre og nedstemthed, som også kan opleves ved banale mave-tarm lidelser.
Oplever du disse symptomer hos din hund og du føler dig utryg ved situationen, skal du naturligvis henvende dig til en praktiserende dyrlæge.

Frem for alt er vigtigt at slå fast, at tyggepinde ikke er fuldkost og kun bør anvendes i den mængde der angives på posen.

Flemming Obling
Dyrlæge

Excellentpet Hunde snacks er produceret på certificerede fabrikker, der lever op til høje fødevarestandarder. Snacksene er udviklet med så højt kød indhold som muligt, samtidig med at vi bevarer funktionaliteten af f.eks. tyggeben, så hunden stadig opnår det tand slid, som den har behov for. Alle Excellentpet snacks er korn og glutenfri.

Såfremt du vil læse mere om, og se fotos fra produktionen af Excellentpet snacks på den certificerede fabrik, tryk venligst  HER

Ønsker du at tale med Morten Kaas, der er ansvarlig for produktionen og udviklingen af Excellentpet snacks, er du velkommen til at ringe på tlf: +4530498300, læg evt. en besked, så ringer Morten tilbage samme dag. Alternativt kan du sende en mail på :
info@excellentpet.dk