Sådan klipper du din hunds negle

For mange hunde og deres ejere er klipning af kløer en stor og tilbagevendende udfordring.
Både hund og ejer er meget nervøse og finder situationen vanskelig eller direkte ubehagelig.

Men sådan behøver det heldigvis ikke at være.


Derfor skal man huske at klippe hundens kløer

Hunde slider sjældent selv deres kløer nok. Derfor er det vigtigt, at man vænner sin hund til at få undersøgt poter og trimmet negle regelmæssigt. Start allerede med at øve håndtering mens hvalpen er ung. Hvis hunden ikke får klippet sine kløer risikerer man, at de hænger fast i noget og brækker. Det er meget smertefuldt for hunden, hvis kloen brækker så langt oppe, at nerven blottes. I værste tilfælde må dyrlægen involveres og hunden skal lægges i narkose, så den beskadigede klo kan fjernes. For lange kløer kan desuden give en skæv potestilling, når hunden går.

Neglens opbygning

Neglen hos hunden består yderst af et hornlag, som kan være gennemsigtigt eller sort. Under hornlaget ligger “nerven”. Nerven består af flere dele, bl.a. nervevæv, som udløser smerte, når der klippes for tæt på eller – i værste fald -, når der klippes direkte i den. Så er der blodkar, som giver den lyserøde farve på de gennemsigtige negle, og endelig er der inde i neglen en lille knogle, som kaldes klobenet. Neglen dannes forneden ved neglelejet tæt på huden, og glider så ud over klobenet. Det er altså hornlaget, man klipper i, når man klipper hundens kløer. Hornlaget skal slides væk i samme takt som det dannes – eller klippes af.

 

Hvor ofte skal man klippe hundens negle?

Det er individuelt, hvor ofte den enkelte hund har behov for negleklip, men som regel skal de fleste voksne hunde have klippet kløer ca. hver 3. måned, mens hvalpe ofte skal have dem klippet hyppigere. Hundens kløer er for lange, hvis kløerne rører underlaget, når den står eller går på et plant underlag. Man kan ofte høre kløerne ”klikke” mod underlaget, når de er for lange.

Hundens ”ulvekløer” er de negle, der sidder et lille stykke oppe på indersiden af forbenet. Nogle hunde har også ”ulvekløer” på bagbenene, og enkelte har endda flere af dem. Disse kløer slides ikke naturligt, og skal som regel klippes oftere end de andre kløer. Hvis man glemmer at gøre det, kan kloen vokse rundt og ind i benet på hunden. Sker dette, må dyrlægen igen involveres.

Sådan starter du

Har hunden eller hvalpen ikke prøvet at få klippet negle før, er det en god idé at starte med at øve håndtering, så hunden lærer at få rørt deres poter og negle. Hunden skal langsomt vænnes til negleklipperen og følelsen af at få klippet sine negle. Det kan være en god ide, at starte med at klippe en enkelt klo eller to af gangen og give ekstra lækre godbidder og ros indimellem, og så klippe kløerne over nogle dage eller uger. Det vigtigste er, at hunden ikke forbinder negleklip med noget ubehageligt, tag dig derfor gerne god tid med det.

Sådan ved du, hvor langt du kan klippe

Hvis hunden har lyse kløer er det lettere at se hvor langt blodåren går til i kloen. Især, hvis man har god belysning. Har hunden mørke kløer, kan man ikke se blodåren. I så fald klipper man en lille smule af og tjekker neglens klippeflade for hvert klip. Hvis man når en mørk prik i midten af kloen betyder det, at man er lige ved at klippe for langt. Hvis man klipper kloen jævnligt, kan man ofte se, hvor man klippede til sidst, da det nyudvoksede stykke klo tit er smallere og mere spidst end det gamle og så har man en god indikator for, hvor langt man kan klippe.

Når man klipper kloen skal man huske, ikke at klippe helt op til blodåren, der skal stadig være et stykke at slide af. Hvis man klipper i blodåren gør det ondt på hunden og kan desuden bløde ret kraftigt.

Klip ikke for meget af

Er kløerne blevet for alt for lange, før du finder negleklipperen frem, bør du kun klippe et lille stykke af til at starte med. Fortsæt med at klippe kløerne med kortere intervaller end normalt – ca. omkring hver 4- 6 uge. På denne måde får du nerve- og blodbanen inde i kloen til at trække sig lidt tilbage, og derved kan kloen langsomt forkortes trinvist indtil den har en passende længde.

Skulle man være uheldig og klippe for langt ind, så det bløder, kan man standse blodet ved at holde noget koldt imod spidsen af kloen i 2-3 minutter. Der findes også koagulerende midler, man kan købe i håndkøb. F.eks. ”Klip Stop”, som man kan drypper på en vatrunddel og holder det mod kloen til blodet størkner.