Ormekur

Anonym Staff spurgt 7 år siden

vi har en steriliseret hunkat på snart tre år, hun jager mus og fugle næsten hver dag. De fleste mus og fugle spiser hun, det er kun spidsmus og mosegrise der ikke bliver spist. Hun har fri adgang til sin mad. Mit spørgsmål er – hvor tit må jeg give hende Milbemax tabletter ? Som jeg forstår det, så slår pillerne ormene ihjel her og nu, og er derfor ikke forebyggende. Problemet er jo at hun i princippet godt kunne få orm fx. 3 uger efter jeg har givet hende en kur.. Så hvad gør jeg ?

1 Svar
webdesign Staff svaret 7 år siden

Hej Ina Nissen.
Hvor er det rart , at høre om en aktiv musefanger, der “gør gavn for føden”. Ulempen ved en meget aktiv musefanger og museæder er, at den konstant bliver inficeret med orm og med mellemrum kan behøve en ormekur. Som du ganske rigtig bemærker, er der ikke nogen forbyggende elementer i ormebehandling, idet medicinen er udskilt af kroppen allerede dagen efter indgivelse. Herefter er der fri adgang for orm igen, og det giver naturligt anledning til spørgsmålet om hvor hyppigt man så skal behandle mod orm? Det korte svar er: “Så hyppigt, at katten ikke bliver syg af orme belastningen, og så sjældent, at der ikke udvikles resistens overfor medicinen!” I Danmark er ormemidler til husdyr receptpligtige og det er således din sædvanlige dyrlæge der vurderer i hvilket omfang din kat har behov for ormebehandling.
Generelt kan man sige, at katte ikke behøver behandling hver gang der er konstateret orm, under forudsætning af, at den frisk og velfungerende.
Katten vil i en periode kunne udskille orm, for derefter selv at “bekæmpe” parasitterne, og udskillelsen falder/ophører. Mange katteejere synes dog det er uæstetisk når der kravler orm rundt om endetarms åbningen og ønsker derfor mulighed for at behandle, men det er altså ikke nødvendigt hver gang. Hver behandling bør nøje overvejes og i samråd med din dyrlæge.

med venlig hilsen
Flemming Obling