Allergi, forgiftning mm.
Kære Flemming
Med præcis et års mellemrum har min hund spist tang fra stranden (Øresund) og efter ca. et døgn kastet det op og derefter fået et anfald, hvor han har været væk i ca. 1-2 min. med fråde, inkontinens og cyklende ben.
Jeg har læst mig frem til at hunde godt kan få saltforgiftning og blive forgiftet af tang, men mest om sommeren mht. blåalger. Han har ikke haft anfald siden de to gange (30/1-23 + 29/1-24) og anfaldet kom ca. 30 min. efter han kastede tangen op.
Min nye dyrlæge siger at det ikke har noget med hinanden at gøre! Så mit spørgsmål er om man kan udelukke at min hund Buster har fået en forgiftning og kan en forgiftning udløse et anfald?
Min læge vil anbefale en fuld pakke med blodprøver (3500,- kr.) og en urinrøve (1500,- kr.) og siden en CTT scannng, hvis prøverne ikke viser noget.
Buster bliver 8 år til april og er en blandingshud 60% Labrador, 30% Husky og 10%Kleinemünsterländer. Han vejer ca. 34 kg. og er en glad, sød og rolig hanhund.
Skal jeg gå igennem et sådant “apparat” og betale så meget for at finde årsagen til Busters opkast og anfald?
Kære Anne-Marie
For at begynde med dit sidste spørgsmål , vil svaret være, at det tilkommer nok ikke en brevkasseredaktør, at afgøre hvor du skal anbringe dine sparepenge. Det må bero på en tillidsfuld snak med din dyrlæge. Dernæst har du fuldstændig ret i, at hunde ved indtagelse af store mængder salt, og uden fri adgang til drikkevand, kan udvikle en forgiftning. Der skal dog ret store mængder salt til at give forgiftnings symptomer, og man regner med, at hunde med normal nyrefunktion, skal indtage mellem 2 og 3 gram køkkensalt pr. kg legemsvægt, før der ses symptomer. Det betyder, at din hund skal indtage salt, svarende til min. 10 teskefulde køkkensalt – på en gang! Og samtidig blive forment adgang til drikkevand. Uden at kende det eksakte indhold af salt i Øresunds tang, forekommer det ikke sandsynligt, at saltindholdet i indtaget tang, skulle kunne give forgiftning. Symptomerne du beskriver flugter heller ikke med en klassisk saltforgiftning, hvor symptomerne absolut ikke ville ophøre efter 1-2 minutter. Men om der findes andre ingredienser i tang som din hund ikke kan tåle, er ikke til at vide. Det forekommer måske ikke sandsynligt, at den kun spiser tang en gang om året, så hvad er der ellers af muligheder? Og det er formentlig årsagen til, at din dyrlæge foreslår en udvidet undersøgelse, for at skabe klarhed over eventuelle organ problemer ( lever, nyre, bugspytkirtel, skjoldbruskkirtel). Men inden I kaster jer over diverse sofistikerede undersøgelser, bør diagnosen epilepsi måske inddrages. Symptombilledet og anfaldsvarighed passer, og hundens alder er heller ikke ukendt som debutalder. Epilepsi er stort det man kalder en udelukkelses diagnose, og kan ikke ved blod- eller urinprøver lade sig diagnosticere. Tidlige tilfælde vil heller ikke med sikkerhed kunne diagnosticeres ved nogen form for billeddiagnostik.
Hvis din hund derfor i det daglige fungerer som forventet, normal æde-og drikkelyst, normal urineringsadfærd uden ildelugtende urin, normale afføringer med sædvanlige intervaller, har I god tid til ,at se om næste (epilepsi) anfald kommer i tilslutning til tang eller ikke.
Med venlig hilsen
Flemming Obling
Please login or Register to submit your answer