Foder spørgsmål

Tina spurgt 3 måneder siden

Hej. Har en Golden retriver på 2,5 år.
har haft mange øre problemer med svamp og betændelse
dyrlægen siger det muligvis er allergi
og samtidig har den gigt i sine led i forben.
som vi også skal tage hensyn til og så er den også blevet overvægtig og er falsk gravid. Som jo er hormonelt.

hvad skal vi dog vælge af foder?
den får excellent pet
som vi køber i Rema.
Men aner ikke om det er alegi venlig nu det er kornfri

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 3 måneder siden

Hej Tina
Som din dyrlæge ganske rigtigt anfører, så er tilbagevende kløe og svampeinfektioner i hundens ører, ofte forårsaget af en bagved liggende overfølsomhed. I langt de fleste tilfælde er årsagen til overfølsomheden at finde i omgivelserne, som f.eks. husstøvmider, svampesporer, eller pollen. I relativ få tilfælde er foderingredienser den udløsende faktor  og selv kornfrit foder kan i nogle tilfælde udløse overfølsomheds reaktioner. De kornfrie produkter “beskytter” kun hunden mod  reaktionerne overfor gluten, men da der jo er mange andre proteiner og kulhydrater i et hundefoder, kan kornfrie produkter ikke nødvendigvis deklareres som allergivenlige. Hvis din dyrlæge menner, at problemerne kan være foder induceret, kunne en såkaldt eliminations diæt være relevant. Det betyder skift til et andet foder, med en anden primær proteinkilde end nuværende foder, og vurdering af effekten efter 10-12 uger. Måske vil din dyrlæge anbefale et bestemt “allergivenligt” foder til denne test. Hvis symptomerne forsvinder efter denne test periode, er der grund til, at fortsætte med det nye foder. Hvis effekten udebliver kan nyt foder afprøves efter samme metode.  Det kan lyde besværligt, og det skal da heller ikke være nogen hemmelighed, at allergihunde kan være en behandlingsmæssig udfordring, hvorfor god dialog med din dyrlæge er væsentlig for at opnå et godt resultat..
Gigt i forbenene hos en 2,5 år gammel hund er ikke ganske sædvanlig, medmindre det drejer sig smerter forårsaget af uhensigtsmæssig led-eller knogleudvikling. Den præcise baggrund bør være kendt ,således at valget af testfoder måske også kunne dække denne udfordring. Overvægt er naturligvis ikke gunstig for en hund med smerter i bevægeapparatet, og årsagen til overvægt er ganske enkel! For mange kalorier indtaget/serveret!. Typisk vil vægtreduktion dog kunne reducere smerterne fra led og muskler.
Den falske drægtighed er, som du ganske rigtig nævner, en hormonel “lidelse”, som hos mange tæver er en trofast følgesvend efter løbetid, og den vil være tilbagevendende så længe hunden har løbetidscyklus.
Med venlig hilsen
Flemming Obling