Giardia

Tommy Broszka spurgt 3 år siden
1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 3 år siden

Hej Tommy
Selvom du ikke har stillet et præcist spørgsmål, gætter jeg på, at du gerne vil vide lidt om parasitten Giardia.
Giardia duodenalis, som den hedder i fagsproget, er en en-cellet organisme ( protozo) ,der lever i tyndtarmen hos en lang række hvirveldyr, herunder hund, kat og menneske. Der kendes 8 forskellige undertyper, såkaldte serotyper, der hver især har deres værts præferencer. Da et par af serotyperne, der påvises hos hunde og katte, også har et godt øje til mennesker, er infektion med Giardia en såkaldt potentiel zoonose.
Organismen findes i 2 forskellige former, den smitsomme cyste og den sygdomsfremkaldende trofozoit. Cysterne forlader tarmen sammen med afføringen, og ved optagelse gennem munden hos en hund, kat eller andet hvirveldyr, frigøres trofozoiterne i tarmen og disse hæfter sig så til overfladen af tarmvæggens slimhindeceller, og virker forstyrrende på cellernes normale funktion.
Man regner med , at mellem 3 og 7% af den europæiske hunde population er inficeret med Giardia, og da hunde under 1 år hyppigere er inficeret, vil forekomsten i denne alders klasse være meget højere.
Raske smittebærere er ganske almindeligt forekommende hos hunde, og en del af disse dyr udvikler immunitet uden at have vist tegn på sygdom. Typiske symptomer på Giardia infektion er vekslende tynde afføringer, der er pasta agtige og belagt med rigelige mængder slim, ofte blodtilblandet. Der ses også nedsat ædelyst, opkast og vægttab. Hos voksne hunde ses infektionen primært hos dyr med et dårligt/belastet immunsystem, som f.eks. i forbindelse med anden sygdom eller fysisk stress. Inficerede katte bliver altid syge.
Diagnosen kan stilles ved undersøgelse af en afføringsprøve, enten ved påvisning af cyster eller påvisning af DNA-materiale fra cysterne ( PCR -test).
Såfremt diagnosen Giardiasis stilles, har dyrlægen mulighed for , at iværksætte behandling med et par forskellige præparater, der er registreret til anvendelse hos hund og kat. Normalt vil man efter gennemført behandling foretage endnu en fæces test for tilstedeværelse af Giardia cyster.
Forebyggelse af smitte er primært forbedret hygiejne omkring hundene og kattenes opholdssteder. Madskåle, vandskåle, tæpper, kurve, hundegårde osv. Alle de steder som kan have været i kontakt med dyrenes afføring, og i den forbindelse skal man også tænke på hundene ikke skal slikke hverken voksne eller børn på hænder eller i ansigtet! Og i den forbindelse er det værd vide, at cysterne nemt overlever flere måneder uden for værten!! Risikoen for smittespredning til et menneske er meget lille, men for personer med dårligt immunsystem skal det undgås.
Hunde solgt fra “hundefabrikker” eller importeret fra udlandet, hvor hygiejnen måske ikke er i top, er “storleverandører” af Giardiasis.
Med venlig hilsen
Flemming Obling