Killing med dårlig mave

Dyrlægens BrevkasseKategori: FordøjelsessystemetKilling med dårlig mave
Sofie spurgt 9 måneder siden

Hej. Jeg har en killing som får jeres killingefoder. Hun elsker det og en gang i mellem blander jeg lidt andet i, for at hun ikke skal blive kræsen, dette er et råd jeg har fået i maxizoo. Derudover får hun også vådfoder en gang i mellem, fra et andet mærke. Jeg har haft hende siden fødsel (hun er 5 måneder), da jeg også har mor-katten og der har aldrig været noget før, men de sidste 3 dage har hun kastet lidt op og skidt i hjørner rundt omkring i løbet af natten. Hendes afførring er helt tynd og lugter surt. Hun har altid været renlig, men det virker næsten som om hun ikke kan nå at løbe til kattebakken. Hun er ude når jeg er hjemme hvor jeg har sporing på hende, og hvor hendes mor iøvrigt også holder øje med hende. Mit spørgsmål er hvad jeg skal stille op med hendes dårlige mave, da jeg kan læse mig til at det skal tages ret alvorligt med en killing. Er det noget med hendes foder, kan det være noget hun har spist når hun er ude, eller er der er tip til et eller andet jeg kan gøre. På forhånd tak

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 9 måneder siden

Sofie
Diarre og opkast er, som sådan , ikke en egentlig sygdom i mave-tarmkanalen, men ofte et symptom på en fejlfunktion i tarmenes mikroflora eller mikrobiota. En god fordøjelse og normale afføringer er helt afhængig af en velfungerende tarmflora, der igen er helt afhængig af de fysiske og kemiske betingelser, der måtte være til rådighed. Foderet spiller en absolut væsentlig rolle for en velfungerende tarm, og selv mindre ændringer , i forhold til hvad der normalt tilføres, kan udløse en tilstand med tynde afføringer og evt. opkast. Bratte foderskift, skift til uhensigtsmæssig foder, indtagelse af dårlige/fordærvede fødeemner eller giftige/kemiske forbindelser m.m., kan sætte gang i en uheldig tarmfunktion.
Hos ungkatte og udegående katte vil infektion med indvolsparasitter, i form af orm, coccidier ( f.eks. Toxoplasma ), Giardia, virus osv., typisk manifestere sig som en dårlig tarmfunktion, med mulighed for både opkast og tynde afføringer , og alle er behandlingskrævende.
Da jeg formoder, at din kat har fået samme foder gennem længere tid, er det nærliggende, at tænke på årsager der ligger uden for hjemmet, hvor den kan have indtaget foderemner som ikke har været optimale. Derfor kunne det, såfremt katten ikke er alment påvirket ( nedstemt, træt, sløv ) og drikker normalt, være en god ide, indledningsvis at give den et tilskud af pro-/præbiotika , som f.eks. Pro-Kolin.  Dette håndkøbspræparat indeholder både en masse mælkesyrebakterier og nogle gunstige kostfibre , der har en positiv effekt på reetablering af normal tarmflora. Ofte løser det problemet i løbet af et par dage, men såfremt du ikke oplever bedring i den periode eller din kat bliver dårlig, bør du opsøge en praktiserende dyrlæge, for at sikre en sikker diagnose.
Med venlig hilsen
Flemming Obling