Labrador Gylden farvet

Max Madsen spurgt 1 måned siden

Jeg har en labrador der har problemer med sine potter , det er ligesom hun har sokker på hun er gylden / gul i pelsen men hendes potter bliver meget mørke, mellem hendes trædepuder er det  næsten rødt . Har været ved dyrlægen flere gange så få hun nogen piller og nogen gange noget salve at smøre på , men lige lidt hjælper ?? Hun slikker sig meget på potterne : Hvad er der af råd til det Mvh . M. Madsen

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 1 måned siden

Hej M.Madsen
I udgangspunktet er det en normal adfærd, at hunde slikker på deres poter. Efter en tur i haven eller i skoven kan der være behov for “kortvarig” soignering, så poter, pels og hud befries for uønsket materiale.Tager slikkeriet derimod overhånd og der opstår ændringer i pelsfarve eller huden bliver rød og irriteret, er der tale om en unaturlig tilstand, og årsagerne dertil kan være mange.
Den hyppigste årsag , og ikke ukendt hos Labrador Retrievere, er en underliggende allergi. Det være sig allergi overfor ting i luften f.eks. pollen, husstøvmider og lagermider , eller elementer der indtages som en del af foderet ( foderallergi). Der kan også ses eksempler på kontakt udløste hudreaktioner , der ikke nødvendigvis er allergisk betinget. ( f.eks. Vaske-/ Skyllemidler og rengøringsmidler). 
Dårlig vane eller kedsomhed, angst eller opmærksomhedskrævende adfærd  , kan også være baggrunden for konstant interesse på poterne. Men uanset årsagerne til kløen , så bliver resultatet røde og irriterede poter, som på grund af den konstante tilførsel af savl , holdes fugtige. Det disponerer for infektioner med primært svamp, men også i nogen grad bakterier. Pelsen bliver rød-brunlig misfarvet af jernholdige komponenter i spyttet. Huden bliver mørk/sort af den konstante mekaniske bearbejdning.
Symptomlindring kan ofte opnås ved jævnlige vask af poterne med klorhexidinholdig shampoo, med efterfølgende grundig aftørring. Efter en tur i fugtigt eller vådt terræn er det også vigtigt med grundig aftørring. Potevoks kan anvendes for at beskytte huden mellem trædepuderne.
Rådet herfra kan indledningsvis være, at få afdækket om mistanken om allergi ( pollen, mider, lopper, svampesporer ) kan bekræftes, og det kan gøres via en blodprøve.  Hvis ikke blodprøven kan bekræfte mistanken, kan en ændring af foderplanen / foderskift være næste skridt, evt. i kombination med tilskud af  omega 3-fedtsyrer ( Hørfrøolie).
Allergi i enhver form er belastende for dyr såvel som ejer, og desværre normalt et livslangt problem, men heldigvis er der nu adskillige medicinske muligheder for, at behandle (og  i mindre omfang “helbrede” ) lidelserne. Da medicinen er receptpligtig, vil behandling normalt forudsætte udredning og diagnostik hos din dyrlæge, evt. hos hudspecialist. 
Med venlig hilsen
Flemming Obling