Marco

Lone Nissen spurgt 4 år siden

Vores bl.hund labrador/bordercollie er13 år, han har besvær med bagbenene de exer under ham, han spiser ikke ret meget og er begyndt at have besvær med at holde på afføringen.Hvad gør vi er det ved at været tid til at sige farvel til ham, vi er bange for om han har smerter. Hilsen Lone

1 Svar
webdesign Staff svaret 4 år siden

Hej Lone Nissen
Dit spørgsmål ,om hvornår det er tid ,at sige farvel til Marco, er relevant for alle kæledyrs ejere, og det vil jeg gerne knytte en kommentar til. Men allerførst en kort beskrivelse af hvad der måske har ramt din hund.
Forudsætningen for normal funktion af bagbenene er, at hjernen og bagbenene/poterne kommunikerer med hinanden via rygmarvens ledningssystem. Under normale forhold er denne ,kontinuerlige, kommunikation lynende hurtig og kan sammenlignes med forholdene i et lyslederkabel. Bagparten sender informationer til hjernen om status på bagbenenes position. Hjernen svarer med enten accept eller med korrektion, og så længe kommandovejen er åben og velfungerende, har hunden en normal og veltilrettelagt positionering og bevægelse . Opstår der derimod defekter i ledningssystemet, begynder problemerne med koordinationen og hunden bliver usikker på bagbenene, ganske som du har oplevet med Marco. Der findes en lang række lidelser, der kan give de symptomer, du beskriver, men en lidelse der er meget hyppig, er degeneration af nervetrådene i et bestemt område af rygmarven. Denne lidelse er fremadskridende og kan starte med svage symptomer allerede i 7-8 års alderen. Med stigende alder tiltager nedbrydningen af nervetrådene og symptomerne bliver mere markante, og kan udover motorikken påvirke blære og endetarmsfunktionen.
Lidelsen , der er uhelbredelig, er i sig selv smertefri, men hyppige uheldige bevægelser, på grund af dårlig/ingen koordination, vil typisk give sekundære led- og muskelsmerter.
Når du observerer, at Marco har problemer med at holde på afførringen, er det tegn på langvarig og fremskreden sygdom, og derfor kan smerter i bevægeapparatet bestemt ikke udelukkes.
Et langt stykke hen ad vejen kan man lindre fysiske smerter, men det er vanskeligt , at lindre hundens smerte, ved tab af værdighed, og en hund der defækerer “uautoriseret” ved godt det er forkert, og har det normalt rigtig skidt med det. Den mister sin værdighed og måske livsmod, og det bør igangsætte overvejelser om hvornår den form for lidelse skal ophøre.

Med venlig hilsen
Flemming Obling