Problemer med fordøjelse

Dyrlægens BrevkasseKategori: FordøjelsessystemetProblemer med fordøjelse
louise spurgt 1 måned siden

Hej, min hund på snart 9 år, har de sidste 4 måneder on/off haft problemer med hans fordøjelse. Han blev syg, hvor han i perioder ingen appetit havde, havde opkast med en smule blod i samt en blodig afføring. Han var til dyrlægen, hvor han får penicillin, antibiotika og noget skånekost med hjem og skulle være på dette i 7 dage. De efterfølgende uger var der intet med hverken hans afføring, appetit eller opkast. Dog er dette begyndt en smule igen hvor det også denne gang er on/off. Derfor har jeg overvejet at skifte ham til jeres “kornfri Kylling og Fisk” da jeg har hørt at dette skulle være godt ifm. fordøjelsesproblemer. Han får pt hundefoder fra Digestive care “i/d low fat dog food”, da dette var hvad vores dyrlæge anbefalet ifm. hans fordøjelsesproblemer og hans lidt høje vægt.

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 1 måned siden

Hej Louise
Bortset fra, at det foder din dyrlæge har anbefalet, normalt anses for ganske velegnet til den type problemer du beskriver, og er et produkt som producenten anfører, har dokumenteret effekt ved brug hos hunde med dårlige maver, kan et foderskift altid være aktuelt. Blot skal man huske, at overgangen fra det ene foder til det andet, skal foregå over 5-7 dage, og hvis du skifter til Excellentpet ,skal du være opmærksom på, at producenten ikke reklamerer med nogen sygdomshelbredende eller forebyggende effekt. 
Da jeg ikke har informationer om hvilke undersøgelser der er lavet i forbindelse med dine dyrlæge besøg, bliver beskrivelsen efterfølgende en kort gennemgang af mulige problemstillinger man skal være opmærksom på ved gentagne tilbagefald.
Mange hunde har en uvane med at “støvsuge” arealerne langs lufteturen for mulige ( fordærvede ) madrester, inklusive afføring fra andre dyr ( fugle, katte, hunde…) og det har bestemt ingen positiv effekt på tarmfloraen. Med indtagelse af afføring fra andre dyr er der også risiko for at blive inficeret med uønskede (sygdomsfremkaldende ) bakterier , vira, indvoldsorm, og tarmparasitter som giardia og cryptosporidier. Alle i stand til at lave uorden i tarmsystemet. En tilstand der  på engelsk kaldes Inflammatory Bowel Disease og på dansk Irritabel (Tyk)tarm , ses ofte hos midaldrende hunde og præsenterer sig med vedvarende ( mere 3-4 uger ) dårlig appetit, opkast og diarre. Lidelsen kan være svær at diagnosticere og ligeledes svær at behandle.  Organsygdomme i nyrer, lever og bugspytkirtel kan også bidrage til fejlfunktioner i tarmsystemet.
Ovenstående må på ingen måde opfattes som en facitliste til behandling af din hund, men kan måske tjene som inspiration til fremtidige diagnostiske tiltag, såfremt problemerne vender tilbage. Selv efter et forsigtigt skift til Excellentpet.
Med venlig hilsen
Flemming Obling