Stressbetinget blærebetændelse hos kat
Hej.
Jeg har en kat som i et års tid har haft blod i sin urin, meget ofte er på bakke og presser små portioner ud og tisser på tøj som ligger på gulvet.
Efter rigtig mange dyrlægebesøg med test af urinprøve, pille behandlinger, specialfoder kalm, tilskud af kalm, feliway og andre stress nedsættende kosttilskud, 2 kattebakker og omrokering af ting i boligen, så hun har sit eget space, må jeg indrømme at jeg er ved at hejse det hvide flag.
Mulle er en indekat som jeg har haft lige siden hun var killing og jeg har tænkt på at lukke hende ud, for at se om hun kunne få det bedre af det, men dyrlægen siger det kan forøge hendes stress. Jeg har også spurgt om at finde et andet hjem, men det mener dyrlægen heller ikke er en løsning. Derfor ved jeg faktisk ikke, hvad jeg skal gøre længere. Jeg har ofret en hel del tid og penge, på at gøre mit bedste. Men status er stort set det samme.
Hvad anbefaler i at jeg skal gøre? Det kan jo ikke være sjovt for Mulle at skulle tisse og presse hele tiden og der er også små blodpletter rundt omkring i boligen, formentlig fordi hun drypper urin.
Mulle er 6 år gammel, hun har alle vacciner, er steriliseret og chippet.
Lider hun? Er vi der, hvor jeg skal overveje aflivning? Jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skal gøre.
Hej Thomas
Du beskriver meget fint hvordan du og adskillige andre katteejere, vedvarende må kæmpe med det der populært kaldes Stressrelateret blærebetændelse hos katte. I fagsproget kaldes lidelsen for Felin Interstitiel Cystitis ( FIC ), og er egentlig ikke primært en urinvejslidelse, men blæren er “blot” det organ der udviser de håndgribelige symptomer, som du også beskriver. I dag er der bred enighed om, at lidelsen opstår som følge af flere sammenfaldende faktorer. De to vigtigste er stress og genetik! Katten er ( har været ) et “vilddyr” der jagede sit bytte i de fri og havde råderet over eget territorium. Jagten giver motion og motivation ( godt humør).Det bliver en glad kat. Når katten bliver lukket inde i vores huse og lejligheder, forhindres de i at udøve deres elskede udendørs aktiviteter. Og det er der nogen der bliver stresset af. Stress igangsætter en række biokemiske processer i kroppen ( stress hormoner ), og hos nogen individer udarter det sig til lidelsen FIC. Andre katte , der lever under samme betingelser, udvikler ikke denne lidelse, og så er spørgsmålet hvorfor ikke? Fordi der er en række indicier for, at FIC-katte har en anden/afvigende sammensætning af stresshormonerne end de “raske” katte. Den genetiske baggrund kan vi desværre ikke gøre noget ved, så stress faktorerne rykker i fokus og som du allerede har erfaret, kan det være vanskeligt at ramme den eller rette ændringer. Dog har du ikke prøvet, at lade din kat komme ud, og det vil være oplagt at prøve . Det skal foregå kontrolleret i rolige overskuelige omgivelser og gerne i line til en start. Langsomt kan verden gøres større og større ,og linen kan måske pludselig undværes. Katte der spiser tørfoder og/eller drikker “for” lidt , udskiller en meget stærk urin, der kan irritere en defekt blæreslimhinde og give smerter, tissetrang og ubehag. Katte der spiser vådfoder optager generelt meget mere væske og derfor kan det være en yderligere hjælp, at skifte til vådfoder ( gøres over 5-7 dage ), som gerne må være opvarmet til ca.30 grader Celsius.
Hvornår det måtte være tid, at sige farvel , er en personlig afgørelse, der bedst træffes i samråd med den praktiserende dyrlæge, og med nøgtern vurdering af udviklingen.
Med venlig hilsen
Flemming Obling
Please login or Register to submit your answer