Gode råd fra dyrlæge Flemming Obling
Dyrlæge Flemming Obling giver løbende gode råd til hunde og kattejere, lige nu oplever mange hunde kennelhoste:
Kennelhoste?
Kennelhoste er en samle betegnelse for en række infektioner i hundens respirationsveje, hvor der akut opstår anfaldsvise hosteanfald, som kan vedvare i flere dage.
Inkubationstiden (tiden der går fra hundens møde med smitstoffet til der opleves kliniske symptomer) er typisk 5-7 dage ( variation : 3-10 dage ) .
Der er ofte tale om infektion med hundens parainfluenzavirus, men bakterier spiller også en stor rolle. Andre mindre betydningsfulde vira og bakterier ses også med mellemrum.
Smitten overføres typisk fra hund til hund ved dråbeinfektion (aerosoler), idet nys, host og savl er massivt fyldt med infektions materiale. Sådanne aerosoler kan ligeledes transporteres på beklædnings genstande, hundebure, liner, børster, foderskåle osv. Det er således ikke nødvendigt for smitte, at hundene har direkte kontakt med hinanden. Man skal derfor som hundeejer være opmærksom på, at man selv kan bringe smitten hjem til egen ”intetanende” hund.
Infektionen kan forekomme på alle tider af året, dog med højsæsoner i sommerperioden (høj aktivitetsniveau og tæt kontakt) og i efterårsmånederne, hvor det fugtige og køligere vejr begunstiger smitteoverførsel.
Ofte starter det med akutte anfald af hoste, der kan forekomme ret voldsomme og med ”opkast” af hvidligt skummende slim. Hvis hunden er meget fysisk aktiv eller trækker i linen, opleves typisk nye hosteanfald. Det kan også opleves ved ændringer i lufttemperatur og fugtighed, f.eks. når hunden forlader sin plads foran brændeovnen og kommer ud i kølig fugtig efterårs luft.
I forløbet kan der også observeres klart eller gulligt flåd fra næsen, uden at det betyder forværring af tilstanden.
Typisk er appetit og almentilstanden relativt upåvirket, og legemstemperaturen er normal. Sådanne tilfælde kan vedvare i en til to uger, og helbredes uden behandling. Nogen ejere oplever, at behandling med smertestillende midler kan lindre hosten. Effektiv hostestillende medicin, uden medfølgende bivirkninger, til hund, findes ikke.
Hvis infektionen er kompliceret af flere smitstoffer (f.eks. virus + bakterier), bliver hunden ofte mere påvirket, med nedsat appetit, sløvhed og feber (temperatur over 39,3 grader Celsius). I sådanne tilfælde bør man som hundeejer kontakte en dyrlæge for vurdering af behandlingsbehovet.