Information fra Dyrlægen

Excellentpet er, af en hundeejer, blevet kontaktet vedrørende indholdet af konserveringsmidlerne sorbitol og glycerin i hundesnacks, købt i Rema1000, idet der har været usikkerhed om evt. skadelige effekter, ved indtagelse af disse to forbindelser. Til beroligelse af alle hundeejere , der køber hundesnacks fra Excellentpet, kan det umiddelbart slås fast , at begge stoffer er naturligt forekommende og ugiftige for hunde.
Sorbitol har fået sin betegnelse fra det latinske navn for Røn ( sorbus ), fordi stoffet kan udvindes af rønnebær, og selvom ræven, om rønnebærene siger, at “ de er sure” , så er sorbitol faktisk et sødestof. Dertil kommer en række andre egenskaber, der kan forbedre konsistensen og holdbarheden af forskellige fødevarer, tandpasta, slik og diætkost. I varedeklarationer kan det anføres at produktet indeholder: Sorbitol, eller der kan stå , at produktet indeholder konserveringsmidlet E420.
Når sorbitol optages i kroppen , hos både mennesker og hunde, omsættes det ad de samme kanaler ,som var det frugtsukker ( fruktose) ,og har en sødme grad ,der er ca. 60 % af almindelig sukker ( sakkarose).
Som med alle sukkerarter, der kan ernære bakterier, kan optagelse af store mængder sorbitol, give anledning til diarre, men hos mennesker drejer det sig om mere end 20 gram. En hund på 20 kg , som i løbet af en dag spiser 4 tyggepinde fra Excellentpet, indtager under 1 gram sorbitol,og den mængde giver absolut ingen( mave)problemer.
Glycerin eller glycerol ( E422) som det også benævnes, er grundskelettet i fedtstofferne, kaldet triglycerider. Uanset om man giver hunden svinefedt, oksefedt eller vegetabilske fedtstoffer ( olier ) tilfører man store mængder glycerin, som således er en del af den sædvanlige ( og uundværlige) kost, som typisk indeholder 10-20% fedt.
Glycerin er , på samme måde som sorbitol, et sødt stof og anvendes for sine konserverings- og konsistens forbedrende egenskaber i bl.a. cremer , fødevarer og hundesnacks.
Den mængde ekstra glycerin en hund får ved at indtage hundesnacks, tilsat glycerin, er mikroskopisk i forhold til indtagelsen via fedtstoffer.
Samenfattende kan det konkluderes, at tilsætning af sorbitol og glycerin til hundesnacks er sikkert ,og ved normal forbrug ,ikke vil kunne give nogen helbredsmæssige problemer for hundene.

Dyrlæge
Flemming Obling

Nyheder