Hvileforbrænding hos kat

Dyrlægens BrevkasseKategori: FordøjelsessystemetHvileforbrænding hos kat
Kirsten spurgt 4 år siden

Hej
Ligesom vi mennesker har en hvileforbrænding har jeg tænkt på om ikke der kan udregnes en hvileforbrænding hos en kat – baseret på dens vægt og alder? Det ville måske gøre det nemmere at få styr på en overvægt. Tænker det kunne være mere præcist da det jo er helt individuelt og i forhold til skemaer bag på foderposerne. Mange kattehilsner
Marianne

1 Svar
webdesign Staff svaret 4 år siden

Hej Marianne Frederiksen
Du har ganske ret i, at der også for katte kan beregnes et kaloriebehov, i det man kalder Basal stofskiftet. Formlen lyder i “al sin enkelhed” : Kattens legemsvægt i kg ,opløftes til potensen 0,75 og ganges med en faktor 70!! Resultatet er udtrykt i kilokalorier og er kattens basale dags behov for kalorier. Regnestykket for en kat på 4 kg, ved anvendelse af den nævnte formel,angiver et dagsbehov på 198 kcal. Tilsvarende vil du på Excellentpet posen se, at den foreslåede fodermængde til en kat på 4 kg, er mellem 50 og 55 gram. I kalorier svarer det til mellem 182 og 200 kcal. Der er altså fin overensstemmelse mellem den forslåede fodermængde og kattens basale behov.
Til disse beregninger kan du sagtens indvende: “Min kat taber sig ikke , selv på den lave ration”! Og det er der selvfølgelig også en forklaring på.
Når man beregner/ sammenligner basal stofskiftet , skal forudsætningerne være identiske: Samme race, samme pelstype, samme alder, samme temperatur i omgivelserne og samme køn. Så hvis man nøjedes med at anføre et teoretisk basal behov, ville det ikke nødvendigvis passe til alle katte, der bruger det samme foder. Derfor angives ( for samtlige foderprodukter/producenter ) et fra og til forslag til fodermængde, der så nødvendigvis må justeres efter konsultation på badevægten for , at tage hensyn til at ingen dyr er ens.
Angivelserne på posen skal altid opfattes som vejledende, men vægtens dom kan ikke appeleres!

Med venlig hilsen
Flemming Obling