Border krampe CECS

Kirsten spurgt 4 år siden

hej
kender du noget til border krampe? det skulle have noget med foderet at gøre.
Jeg fodre med Lam kornfrit till små hunde, ved ikke om det er godt nok?
Min border terrier på 10 år har haft de der kramper nogle gange om året, men denne gang var det slemt så har du nogle råd også til godbidder.
mvh Kirsten

1 Svar
webdesign Staff svaret 4 år siden

Hej Kirsten
Den lidelse du spørger til er relativ ny hos hunde og først beskrevet omkring årtusindeskiftet hos Border Terrier, som det der kaldes en paroxysmal dyskenesi ( PD ), eller anfaldsvise bevægelses forstyrrelser. Oprindeligt blev lidelsen betegnet CECS ( canine epiletoid cramping syndrome ) fordi det har visse lighedspunkter til epilepsi. Efter studier i bl.a. England, er der stigende mistanke om, at gluten kan være en brik i spillet omkring udvikling af symptomerne, og derfor betegnes lidelsen i dag PGSD ( paroxysmal gluten sensitive dyskenesia ). Anfaldsvise bevægelses forstyrrelser forårsaget af gluten. Uden at man dog har kunnet forklare den absolutte sygdoms mekanisme, udover at en genetisk disposition også er til stede. Uden at drage for stramme relationer, har denne lidelse hos hunde ( flere racer end Border terrier ) lighedstræk med cøliaki hos mennesker.
Erfaringer med glutenfri diæt har været lovende ,og der beskrives symptomfrihed hos adskillige hunde efter skift til glutenfrit foder.
Valget af tørfoder og snacks bør derfor falde på produkter uden eller med lavt indhold af gluten. Excellentpet tørfoder er produceret uden anvendelse af glutenholdige kornprodukter, men kan af tekniske årsager ikke deklareres som glutenfri, hvilket også gælder langt de fleste ( om ikke alle ) andre tørfoder produkter på markedet. For mange producenter opfattes kornfrit på samme måde som glutenfrit, men det kræver analytisk dokumentation at bruge det udsagn.
Tilsvarende er Excellentpet snacks produceret uden anvendelse af glutenholdige råvarer.
Da tilstandens ( PGSD ) relation til gluten ikke er endelig afklaret ,påtager brevkassen sig ikke noget ansvar for anvendelse af Excellentpet produkter, til hunde diagnosticeret med lidelsen, som iøvrigt er relativt sjældent forekommende.

Med venlig hilsen
Flemming Obling