Allergi og foder

Bettina Obling spurgt 4 år siden

Hej Flemming!
Den 16. september 2019 blev jeg den overlykkelige ejer af den dejlige gadehund Baloo fra Portugal, der på nuværende tidspunkt er knap tre år gammel, i hvert fald ifølge adoptions-papirerne. Nu har han desværre fået konstateret allergi mod noget indenfor (visse husstøvmider) og visse græsarter. Nu er mine spørgsmål (og de er nok rimelig komplekse). hvordan opstår allergi generelt hos hunde? Kan allergier ligge latent og “ulme” for så at blive synlige? jeg fodrer p.t. med Pedigree Pal, og der er jo hvede i, som jo er en græsart, og jeg har fået at vide af min egen dyrlæge, at et foderskifte kan mildne allergi-symptomerne, da netop pedigree får mange hunde til at klø sig. De foreslår Virbacs Dermato, og Hill´s Derm Defence. Hvad er forskellen på det virkningsmæssigt i forhold til Excellent Pet, der jo er kornfrit? Lige nu får han tabletter, der hedder Apoquel: Er det for at tage hans kløe? Hvis ja; kan han så med tiden slippe for at tage dem, hvis hans allergi-symptomer bliver mildnet af evt. foderskifte?
Tror det var alt! Håber, jeg har holdt mig indenfor jeres retningslinjer. På forhånd mange tak for svarene, og det er muligt, at jeg vender tilbage med flere spørgsmål!
Med venlig hilsen
Bettina Obling

1 Svar
webdesign Staff svaret 4 år siden

Hej Bettina
Allergi hos hunde opstår på samme måde, som man kender det fra mennesker. Et genetisk disponeret individ eksponeres for et allergen, og kroppens immunsystem opfatter dette lille fremmede proteinstof som uønsket og farlig, hvorfor der igangsættes en produktion af (“beskyttende”) antistoffer. Den tid det tager immunsystemet, at køre det tunge skyts på plads, er typisk fra 6 måneder til 3 år, og derfor ses de første symptomer hos allergiske hunde hyppigt i denne aldersgruppe. Helt præcist hvornår der er størst risiko for udvikling af en allergisk lidelse er der ingen sikker viden om. Heller ikke længden eller mængden af eksponering er der sikker viden om.
Som hos mennesker, er der hos hunde ( overordnet) beskrevet 4 forskellige typer af allergiske reaktionsmåder, og det din hund er blevet “offer” for ,kaldes Type 1 allergi eller atopi. Ved denne for for allergi, får hundens immunsystem kontakt med de allergifremkaldende allergener via 3 forskellige veje: Via luftvejene / Inhalation, Kontakt med øjenslimhinderne eller ved indtagelse sammen med foder ( alimentær ).
Da din hund , tilsyneladende, er overfølsom for allergener der tilføres fra omgivelserne og ikke fra foderet, er der nok ikke megen trøst eller håb, at hente i et foderskift, og den kendsgerning at jeres nuværende foder indholder hvede , har ingen relevans i forhold til den stillede diagnose. At Pedigree Pal skulle give flere kløende hunde end det foder din dyrlæger sælger, har jeg ingen kendskab til. Excellentpet er markedsført som fuldfoder til hunde uden sygdomsmæssige problemer, og der ikke foretaget sammenlignede undersøgelser i forhold til de to nævnte alternativer.
Med hensyn til behandling af allergiske lidelser hos hunde, er det væsentligt , at slå fast, at behandling under en eller anden form er livslang. Forskellige tiltag i de daglige rutiner kan som regel mindske eksponeringen for allergenerne og dermed give symptom frie perioder eller reducerede symptomer. Men ind i mellem vil der opstå behov for medicinsk behandling med f.eks. Apoquel eller binyrebarkhormoner. Jo før og “mere aggressiv” behandlingen indledes , jo kortere kan de behandlings krævende perioder være.
Husstøvmider er ganske enkelt ikke muligt at undgå og i græspollensæsonen ( som først lige er startet) er selv aktiviteter langt væk fra græsarealer forbundet med allergen kontakt! Da en del af eksponeringen foregår via hudkontakt, kan jævnlige pels vask i en mild og uparfumeret børneshampoo give let symptomlindring, ligesom øjenskylning med saltvands opløsning kan være gavnlige.
Som hos mennesker, er der også for hundene mulighed for, at blive “vaccineret” eller hypersensibiliseret, ved indsprøjtning, under huden, af små men stigende mængder allergenekstrakt. Ikke alle patienter er oplagte kandidater og ikke alle oplever fuld “helbredelse”, men positiv effekt beskrives hos ca.60% af behandlede hunde ( lidt bedre end placebo?)
Du er hjertens velkommen til, at respondere på denne besvarelse og stille supplerende sprøgsmål.
 
Med venlig hilsen
Flemming Obling