Er alt jeres foder kornfrit?

Dyrlægens BrevkasseKategori: Hjerte og kredsløbEr alt jeres foder kornfrit?
Sabrina Jeritslev spurgt 3 år siden

Hej
Jeg er dyrlægestuderende og er overvejer at skrive speciale omkring foder og fodertrends generelt.
Har i nogle studier som viser de gavnlige effekter af kornfrit foder, som du gerne vil henvise til?
Håber du har tid og lyst til at svare.
Med venlig hilsen
Sabrina Jeritslev

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 3 år siden

Hej Sabrina
Din indledning med, at et kommende speciale kunne handle om fodertrends er ganske interessant. Alene af den kendsgerning, at fodermarkedet til vore kæledyr i høj grad er styret af trends og ikke af håndfast videnskabelig dokumentation. De kornfrie fodervarianter til kæledyrene er fulgt lige i hælene på en lignende bevægelse hos de amerikanske forbrugere for 20-25 år siden. For at undgå gluten og forskellige inflammationsmediatorer, blev det moderne, at spise mad uden kornprodukter. Argumentet har derefter, formentlig, været: “Hvis det godt for mig, så fortjener mit kæledyr det også”. Som med andre trends, der opstår i USA, kom også det kornfrie foder til Europa for 10-15 år siden. I øjeblikket er 40% af kæledyrsfoderet i USA kornfrit.
Selvom de kornfrie produkter har været på markedet i så mange år, er der ,mig bekendt, ikke lavet seriøse undersøgelser af, om der måtte være specielt gavnlige effekter af foder uden indhold af korn. Derimod rejste FDA ( Food and Drug Administration) for et par år siden mistanken om , at flere hunde havde fået hjertelidelsen DCM ( Dilateret Kardiomyopati) efter at have spist kornfrit foder. Det er dog endnu ikke lykkedes, at bevise denne mistanke, og der hersker efterhånden udbredt tro på , at sammenhængen mellem hjertelidelse og kornfrit foder er meget mere komplekst end skitseret af FDA.
En enkelt mindre publikation, der taler for kornfrit foder, foreligger dog fra 2019, publiceret i tidsskriftet Toxicology Communications. Toksikologen John Tegzes og medforfattere, undersøgte 60 forskellige kommercielle hunde-og kattefoder, både tørfoder og vådfoder, med og uden korn. Det interessante , og måske bekymrende, var , at de fandt mykotoksiner i 75% af de kornholdige produkter, og ingen fund i produkter uden korn. Alle de påviste mængder lå indenfor generelt accepterede værdier, men fundene er meget interessante i forhold til en igangværende sag i USA, hvor også FDA er involveret. Siden oktober 2020 er der påvist aflatoksin i foder fra en amerikansk foder producent ( Midwestern Pet Foods ), og indtil 25. januar i år, er der registreret 110 dødsfald, med omstændigheder forenelige med aflatoksin intoksikation. Der er ikke eksporteret foder fra fabrikken til Danmark.
Desværre ikke mange referencer, men skulle du være interesseret yderligere faglig dialog vedrørende hunde-og kattefoder , er du velkommen til respons på vet@excellentpet.dk
Med venlig hilsen
Flemming Obling