Input/Output

Lars Kjærsgaard spurgt 6 måneder siden

Har to golden retrievere og har brugt exellent pet kornfrit foder i en del år. Hundene er henholdsvis 2 og 12 år gamle. De får næsten samme mængde foder, men den yngste hund har 3-4 gange så meget afføring som den ældste. Hvad kan det skyldes? Jeg ved mange hundefolk tilfører ekstra omega 3 og 6. Er det en god eller dårlig ide? Jeg synes begge hunde virker lidt tørre i hud og pels og de fælder altid ganske meget. På forhånd tak.
Mvh.
Lars Kjærsgaard, Vejle

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 6 måneder siden

Hej Lars
Hundes kaloriebehov, og dermed foderbehov, falder gradvist gennem hele det voksne liv. Således vil en hund på 7 år, sammenlignet med en 1-2 årig hund, af samme race og med samme kropsvægt, have brug for 12-13 % færre kalorier. Ved 10-12 års alderen kan dette behov være reduceret til omkring halvdelen ( 40-50 % ). Det betyder, at en 12 år gammel hund, stort set kun skal have halvdelen af den mængde foder, som en 2 årig af samme race og vægt.  Hvis du derfor , stort set, som du skriver, giver dem samme mængde foder, er der enten en der får for meget eller en der får for lidt. Mængden af afføring er et indirekte udtryk for hvor godt hunden udnytter det pågældende foder. Lille mængde afføring betyder god udnyttelse og store mængder betyder dårlig udnyttelse. Hvis man anvender et foder med dårlig udnyttelses grad, vil hunden  typisk tabe sig, og man må forøge rationen eller skifte til et produkt der passer bedre til den pågældende hunds fordøjelse.Men for at kunne vurdere den skitserede situation optimalt, mangler der flere oplysninger i oplægget :Hundenes køn og status, absolut ( vejet ) daglig fodermængde per hund, tilskud af enhver art, godbidder, andre kilder til kalorier, hundenes aktuelle vægt og udvikling over det seneste halve år ( min.3-4 vejninger ), samt aktivitetniveau.
Hundens præcise behov for omega-3 og omega-6 fedtsyrer er ikke kendt, men udover den mængde der forekommer i tørfoderet , kan der formentlig være flere positive effekter af et ekstra tilskud, i form af fiskeolie eller f.eks. hørfrøolie. Man skal så blot være opmærksom på, at olierne er kalorieholdige og kan derudover virke afførende.
Golden Retrievere med konstant fældning lider ofte af en relativ simpel lidelse: Mangel på pelspleje! Det kan kræve daglig og udholdende børstning, at holde en Golden pels bare nogenlunde fældefri.
Med venlig hilsen
Flemming Obling