Tyndhåret

Flemming Hansen spurgt 2 måneder siden

Min lille bomuldshund (5år) er blevet lidt tyndhåret på ryggen lige foran halen. Kan det være tegn på evt. mangel?  Han er ellers livlig og glad som han plejer

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 2 måneder siden

Hej Flemming
Hunde skifter pelsen, ikke blot forår og efterår, men i et konstant og jævnt niveau året rundt, og det er derfor, at nogen hundejere konstant må støvsuge hundehår fra sofaen. Behovet for støvsugning kan nedsættes betragteligt ved daglig og omhyggelig pelspleje!
Hos den normalt fungerende hundepels vil den afstødte ( fældede ) pels hurtigt blive erstattet af ny, og pelsen “ligne sig selv”. Men hvis der opstår en afvigelse i denne ligevægt , hvor genvæksten bliver langsommere eller måske udebliver, vil der opstå pletter eller områder med tynd pels eller ligefrem hårløse områder. Alopeci kaldes det.
Tilstande med tynd eller ingen pels, ( Alopeci ) deles diagnostisk i 2 grupper: En med med kløe og en uden kløe.  Er der kløe i pelsen, er det væsentlig at vurdere hudoverfladens udseende med hensyn til misfarvning, fortykkelse, sår, skorper, skæl, sekret, knækkede hår m.fl. , alt sammen noget der tyder på selvtraumatisering, og som ofte følger loppeangreb, infektion med mider, bakterier eller svampe. Allergiske lidelser  vil også  kunne give et sådanne symptomer.
Er tilstanden uden kløe, skal årsagen oftest findes internt i dyret, i form af en mulig hormonel lidelse. Ubalance i hormonproduktionen i skjoldbruskkirtlen, binyrerne eller kønskirtlerne, vil ofte vise sig i form alopeci. 
Som du bemærker er mangeltilstande ikke nævnt, og det skyldes, at det er meget sjældent forekommende, uden anden forudgående mave-tarmsygdom.
Er din hund derfor blevet tyndpelset, uden kløe og der ikke er normalisering af pelsen i løbet af 8-10 uger, vil et besøg hos dyrlægen være på sin plads. Er der kløe, og du ikke umiddelbart  kan påvise lopper, bør hunden også tilses af en dyrlæge.
Med venlig hilsen
Flemming Obling