Korrekt foder til en 5 årlig kastrat kat.

Dyrlægens BrevkasseKategori: FordøjelsessystemetKorrekt foder til en 5 årlig kastrat kat.
Berit Oddersborg spurgt 3 år siden

Jeg kikker foder og bruger excellent til steriliserede katte, men der står ikke noget om fosfor og magnesium indhold, er det fordi der ikke er noget i?
Hvad skal man helt konkret gå efter?
høj protein
lav fedt og sukker
max 1% fosfor og 0,1% magnesium
Højt indhold taurin
Er det ikke korrekt og er der andet jeg skal være obs på?

på forhånd tak ????
hilsen Berit

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 3 år siden

Hej Berit
Jeg vil starte med , at besvare dit spørgsmål med udgangspunkt i sidste linje. For mere end noget andet er der tre ting du skal være opmærksom på, og det væsentligste er kattens vægt/tykkelse, væskeindtag og fysisk aktivitet. Det er veldokumenteret , at det primært er kattens tykkelse der disponerer for dannelse af urinvejssten, ofte i uskøn forening med et lavt væskeindtag. Katte der bliver neutraliseret får et mindre behov for kalorier ( ofte 30-40 % ) og hvis der ikke korrigeres i mængden af foder, stiger vægten og inaktiviteten kommer snigende. Den onde spiral kan starte.
Når katten er steriliseret eller kastreret følges vægten nøje (og det starter dagen efter operationen), kattens væskeindtag følges ligeledes nøje og katten skal aktiveres til øget fysisk aktivitet.
Til vurdering af kattens huld er der beskrevet en såkaldt Body Condition Score ( BCS ) , der inddeler katte i 9 “vægtklasser”, og hvor klasse 5 er den normale. I forhold til denne BCS har professor Charlotte Bjørnvad fra Københavns Universitet anbefalet, at neutraliserede katte opfylder kriterierne for klasse 4 ( 4,5-5 )!! Du kan finde en engelsk udgave af listen ved at følge linket:
https://wsava.org/wp-content/uploads/2020/08/Body-Condition-Score-cat-updated-August-2020.pdf
Dine betragtninger vedrørende det næringsmæssige indhold i foderet er helt i overensstemmelse med internationale anbefalinger, og som da også danner udgangspunkt for produktionen af Excellentpet. Ved nærlæsning af hjemmesidens beskrivelse af tørfoder til steriliserede katte, finder man, at indholdet af fosfor er 0,8% og indholdet af magnesium er 0,09%. Efter anbefaling fra FEDIAF (foreningen af europæiske foderproducenter ) tilsættes 1000 mg taurin pr. kg tørfoder. Proteinindholdet er 31% og fedtindholdet er 11%, helt efter din beskrivelse. Det foder du anvender i øjeblikket ,er således sammensat efter gældende anbefalinger.
Med venlig hilsen
Flemming Obling