Nyrevenligt foder

Ilse spurgt 1 år siden

Hvad er det i kattefoder, som gør, at det er nyrevenligt? Hvad skal der til, før et foder er særligt akånsomt for nyrerne?

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 1 år siden

Hej Ilse
Indledningsvis et par bemærkninger om nyrerne, som er to særdeles værdifulde  og livsnødvendige organer.  Nyrerne fungerer som blodets renseanlæg, og sørger for, at affaldsstofferne fra stofskiftet bliver udskilt via urinen. I forbindelse med omsætningen/udnyttelsen  af proteiner dannes en række forskellige  kvælstofholdige affaldsprodukter, der i høje koncentrationer virker som giftstoffer, men som konstant reguleres af velfungerende nyrer. Til lige med kroppens væskebalance reguleres også blodets indhold af fosfor og natriumklorid via processer i nyrerne. I tillæg til disse regulerings mekanismer, har nyrerne også en væsentlig produktion af flere livsvigtige hormoner.
Forskellige lidelser, som infektioner og forgiftninger, men også arvelige lidelser, alder og ukendte årsager ( idiopatiske lidelser ), kan føre til nedsat funktionsniveau i nyrerne og dermed et nyresvækket dyr. Meget er endnu ukendt om hvorfor nyresvækkelsen opstår, men helt præcist ved man , at mængden og kvaliteten af foderets proteiner, fosfor, natriumklorid og væske , er af meget stor betydning for den videre udvikling. Der findes på det danske marked adskillige foderprodukter beregnet til nyresyge hunde og katte. Alle med reduceret proteinindhold og proteiner af høj biologisk kvalitet, reduceret fosfor og salt indhold, samt gode kostfibre til forøgelse af væskebindingen. Da disse produkter sælges med sygdomsbehandling for øje, kan de kun købes hos dyrlæger.
Om der er nogen gavnlig effekt af ,at fodre nyre raske dyr med foder til nyre syge dyr, vides ikke med sikkerhed, men er der først  konstateret begyndende svækkelse af nyrefunktionen, vides det med sikkerhed, at overgang til nyrediæt kan nedsætte udviklings hastigheden, uden dog at kunne forhindre gradvis forringelse.
Med venlig hilsen
Flemming Obling