Problemer med afføring.

Dyrlægens BrevkasseKategori: FordøjelsessystemetProblemer med afføring.
Kim Bjergen spurgt 3 år siden

Hej Flemming Obling,
vi har en 8½ år gammel ruhåret dværggravhund, som døjer meget med afføring. Han er meget besværet, når han skal af med noget stort, han skal prøve 2 – 4 gang, før der kommer noget. Typisk skal han af med noget 2 – 3 gang på hver tur, og selv om der til sidst ikke kommet afføring ud, så prøver han ihærdigt, ligesom han mærker, der er en del, han skal af med. Konsistensen af afføringen er “halvfast og lidt gulligt”. Anal kirtler er undersøgt, og i orden, vi har efter dyrlægens anbefalinger ikke givet ham godbidder m.m., men den sidste måned kun givet ham Excellent dyrefoder. For 2½ år siden, fik han to mindre diskusprolaps, der var ikke skulle behandles, måske han er svækket i ryggen på grund af dem? Han går hver dag cirka 6 – 7 km, fordelt på tre ture, er lidt i forsvarsposition, når han skal springe op på noget, måske smerter. Dyrlægen har anbefalet os, at skifte foder til Acana Wild Prairie, osm ikke skulle indeholde svineprotein.
Vi vil meget gerne høre dit bud på, hvad der kan være galt med vores lille Gunnar :-).
Venlig hilsen
Kim Bjergen

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 3 år siden

Hej Kim Bjergen
Brevkassen kan ikke påtage sig , at stille diagnoser på grundlag af skriftlige beskrivelser, men kan pege på omstændigheder, der kan give samme symptomatologi, som din hund demonstrerer.
Når afføringen passerer fra tyktarm og endetarm ud gennem bækkenet mod anus, kan passagen besværliggøres ved forskellige former for obstruktioner. Hanhunde med forstørret prostata eller større mængder fedt i bækkenhulen ( overvægtige hunde ) vil opleve en større modstand i forbindelse med afsætningen af afføring ,og det kan kræve flere forsøg at gennemføre defækationen. Hos specielt intakte hanhunde , fra 8 år og op efter, ses en lidelse som kaldes perineal hernie, eller et mellemkøds brok. Det udarter sig ved, at der den ene eller begge sider af endetarmsåbningen kommer en udposning, med indhold af “materiale” fra bækkenhulen. Det være sig fedt, tarm, blære eller prostata. I lette grader er der kun fedt, men tilstanden udvikler sig over tid. Hunde der har ondt i ryggen og specielt i lænderegionen ( f.eks. efter diskus prolaps ) eller forandringer i forbindelse med korsbenet, kan godt have besvær med, at presse afføringen det sidste stykke vej gennem bækkenet og må gøre flere forsøg før det lykkes. Ved smertende tilstande vil behandling med smertestillende medicin ofte kunne bedre tilstanden,men en mere præcis diagnose er selvfølgelig ønskelig. Som let afførende middel kan anvendes laktulose ( 0,5-1 ml pr. kg. legemsvægt 2 x dgl ), hvilket dog ikke må erstatte mere målrettet terapi.
At svineprotein skulle have negativ indflydelse på defækationsprocessen er mig ikke bekendt, men at et foderskift kunne ændre på tilstanden kan bestemt ikke udelukkes,og det lader sig hurtigt afsløre ved at prøve det. Er der positiv effekt, er det bare med at fortsætte i den boldgade. Hvis ikke, er der altid mulighed for at genoptage tidligere fodringstaktik.
Med venlig hilsen
Flemming Obling