prutter

webdesign Staff spurgt 4 år siden

Hej. Både min mor og jeg har skiftet til excellent pet, og begge vores hunde prutter meget efter foderskiftet. Prutterne lugter fælt. Min mor har givet sin hund foderet med lam i et års tid.
Jeg har skiftet for 3 måneder siden og min hund får foderet laks. Afføringen ser normal ud hos begge hunde. Har i hørt om andre med prutte problemer, og hvad kan årsagen være? Mvh Susanne

1 Svar
webdesign Staff svaret 4 år siden

Hej Susanne Larsen
Da der til enhver tid og i enhver hundetarm produceres prutter, er det ikke et ukendt fænomen, at nogen individer producerer kraftige og ildelugtende prutter, efter indtagelse af tørfoder, og det gælder for alle mærker. Allerede ved fodringen sluges der en mængde atmosfærisk luft, som efter en tur gennem tarmen kvitteres som en prut, eller som vender i mavesæk-tyndtarm og kvitteres som en bøvs. På sin vej gennem tyktarmen bearbejdes foderet af et væld af forskellige bakterier, så foderet kan optages og anvendes i organismen. Som ved alle fermenterings processer er der , udover de tilsigtede forbindelser, også nogle restprodukter eller affald, og nogen af dem er luftformige. Strengt taget kan nogen af disse også optages i blodbanen og anvendes til noget fornuftigt, men hovedparten forlader kroppen via endetarmen som en prut eller en fjært (i fagsproget: flatus ). Ved en velfungerende tarmproces er der konstant afgang af luft, med minimale lugtgener. Men hvis der er en ubalance i tarmfloraen, kan der produceres større mængder og mere (ilde)lugtende prutter. Til regulering/stabilisering af tarmfloraen kan det anbefales, at der ved hver fodring gives et tilskud af et surmælksprodukt, f.eks. laktosefri A-38, samt et mindre tilskud af loppefrø. Derudover er det hensigtsmæssigt at fodre 2-3 gange dagligt, så tarmsystemet ikke “overbelastes”. Vær samtidig opmærksom på hvad hunden iøvrigt får af godbidder!! og hvad den evt.finder af godter på lufteturen.
Som beskrevet ovenfor, består prutterne også af en del atmosfærisk luft, der er slugt i forbindelse føde-og væske indtagelse. Også dette vil kunne reduceres ved hyppigere fodringer, med mindre portioner. Et specielt problem er der dog for de såkaldte brakycefale hunderacer ( kortsnudede hunde). De vil på grund af deres uheldige anatomi sluge ret store mængder luft, og derfor også producere rigelige prutter.
Hvis ikke I oplever, at de forslåede tiltag har den nødvendige effekt, vil det kunne være en god ide ,at skifte til et andet tørfoder.

Med venlig hilsen
Flemming Obling