Slikker ud i luften

Anonym Staff spurgt 8 år siden

Hej
Har en lille 3 årig bichon – Havanaise der slikker ud i luften hele tiden. Er det mon fodret? Tænder? Kvalme? Vi kunne godt tænke os et bud på hvad det kan være.
mvh Heidi

1 Svar
webdesign Staff svaret 8 år siden

Hej Heidi.
Du nævner selv nogle af de årsager der potentielt kan ligge bag din hunds specielle adfærd. Med hensyn til foderet har du formentlig observeret om adfærden begyndte efter et foderskift og hvis det er tilfældet, kan du prøve at give et et andet foder i en periode. Tandproblemer og kvalme bør nok udredes hos din sædvanlige dyrlæge.
Skulle disse tiltag ikke give en klar fornemmelse af årsagerne til hundens slikkeri, er det ikke usandsynligt, at din hund lider af det man kalder OCD.
På engelsk står det for Obsessive Compulsive Disorder, og på dansk : Obsessiv Kompulsiv Tilstand. En tilstand der hos mennesker er kendetegnet ved tvangstanker ( Obsessioner) og Tvangsbevægelser ( Kompulsioner) . Denne tilstand er også kendt blandt hunde, hvor man dog ikke ved noget om tvangstanker, men tvangsbevægelser forekommer i mange forskellige udgaver. Hunden snurrer rundt om sig selv, jager sin egen hale, snapper efter fluer/ jager fluer ( der ikke er der), jager lyspletter, sutter på legetøj, slikker på egen pels, o.s.v.
Der er flere teorier om baggrunden for denne tilstand hos hunde, uden at nogen giver den præcise forklaring. Hos mennesker har man påvist en fejlfunktion af et bestemt signalstof i hjernen, og behandlet herfor bedres tilstanden hos nogen ( mennesker).
Hos hunden mangler der erfaring med medikamentel behandling, men der er gode resultater af adfærds regulerende terapi. Denne terapi består i at man, når den “uønskede” adfærd optræder, flytter hundens opmærksomhed fra tvangsbevægelsen over på en af hundeføreren styret aktivitet. Det kan være : “På plads”, “Sid”, “Dæk”, “Kom”, ” Apport” eller sporarbejde. Alt sammen noget der kræver hundens fokusering og som udløser ros ( Godbid) når opgaven er løst. Som med al anden adfærds regulerende træning kræver også denne træning energi og konsekvent tilgang.

Med venlig hilsen
Flemming Obling