Min hund skal have hvalpe

Dyrlægens BrevkasseKategori: AvlMin hund skal have hvalpe
Anonym Staff spurgt 7 år siden

Jeg har en ruhåret hønsehund, der er 2,5 år gammel og skal have sit første kuld hvalpe om 14 dage. Hunden er synligt drægtig. I den forbindelse vil jeg gerne høre om der er noget jeg skal være opmærksom på i forhold til vaccinationer inden min hund føder, samt ormekur. Min hund er vaccineret imod hundesyge og rabies for 6 mdr. siden. Det er et år siden den er blevet behandlet imod orm, men kan det skade hvalpene hvis jeg behandler min hund nu?
Endelig hvordan med foder, hvorledes sikrer jeg min tæver får det helt rigtige foder, nu hvor den skal have hvalpe – ps. fodrer idag med Excellentpet Kornfri kylling, og er meget tilfreds.

1 Svar
webdesign Staff svaret 7 år siden

Hej Nikolaj
Det bliver spændende med et kuld aktive og udforskende ruhårshvalpe omkring juletræet!!
Vaccinationsstatus på din tæve, er helt fin. Det er godt, at tæven er vaccineret ved indgang til løbetiden og meget væsentlig ,at der er tid til dannelse af tilstrækkelige mængder antistoffer i den første mælk hvalpene får ( Råmælken). Det er en god ide at ormebehandle den drægtige tæve 2- 3 uger før forventet fødsel, og der er ingen negative effekter på fostrene. Husk at du bør ormebehandle hvalpene allerede når de er 3 uger gamle ( og igen i 5., 7. og 9. uge).
Tævens foderbehov ( kalorier,protein og fedt) stiger markant mod slutningen af drægtigheden, samtidig med at optagelsen af foder besværliggøres. Derfor er det væsentlig, at anvende et foder med højt proteinindhold og som et letfordøjeligt. Så hvis din hund har haft det godt med Excellentpet Kornfri Kylling, synes jeg bestemt, du skal fortsætte med det. Du skal måske ændre fodringen , så der gives flere mindre måltider og dermed “lokker” mere foder i hunden. De sidste par døgn før fødslen kan tæven godt miste lysten til foderet ( Kvalme?)
Vær dog opmærksom, på at det ikke skal sætte sig på sidebenene, da overvægtige tæver lettere får komplicerede fødsler. Tæven må på den side heller ikke tabe sig.
Op til fødslen er det en rigtig god ide at holde hunden velmotioneret, forstået på den måde, at drægtighed og fødsel ikke er en sygdom.
God fornøjelse med den forestående begivenhed.

Med venlig hilsen
Flemming Obling