Urineveje

Anonym Staff spurgt 6 år siden

Jeg har en Mainecoon hankat på 5 år som er kastereret, men han er meget følsom med sine urinveje og har let til krystaller i urinen, hvordan virker excellentpet på urinevejene?

Mvh Annette

1 Svar
webdesign Staff svaret 6 år siden

Hej Annette
Katte, med krystaller i urinen, får ikke nødvendigvis problemer af dette. Krystallerne er nemlig så små, at de som regel uden problemer, passerer gennem urinrøret i forbindelse med urinering og kun ved anatomiske og funktionelle forandringer i udførende urinveje, ses problemer. Iøvrigt skal undersøgelsen af urinen foretages på urin udtaget fra blæren og ikke spontant afsat urin, idet afsat urin lettere kan udskille krystaller ved henstand.
Årsager til urinrørssten er primært knyttet til tre faktorer: Overvægt, inaktivitet og som det væsentligste lavt væske indtag. Katte er meget tolerante overfor tørst og hvis ikke katten drikker tilstrækkeligt, vil koncentrationen af de stoffer der danner krystaller/sten i urinvejene stige, og dermed øge risikoen obstruktion af urinrøret.
Overvægt undgås ved regelmæssigt at veje katten og om nødvendigt reducere foder mængden, inaktivitet er primært et problem for indekatte, så en løbegård eller et liv som udekat kan anbefales. Med hensyn til indtagelse af vand, skal man være opmærksom på om katten “sætter” pris på sin vandskål. Udskiftning , til anden model, kan ofte få katten til at drikke mere.
Faktorerne overvægt, inaktivitet, lavt væskeindtag og måske stress hos katten, betyder langt mere end foderet,som til gengæld bør være et tørfoder beregnet til neutraliserede katte, herunder Excellentpet Kornfri til steriliserede katte.

Med venlig hilsen
Flemming Obling