CHOKOLADE

Anonym Staff spurgt 8 år siden

Kære dyrlæge.
Vi har i den nærmeste familie op til flere Labrador Retrievere og et par af dem skal være sammen med os i julen !! Da jeg har hørt noget om at chokolade er giftig for hunde, vil jeg gerne høre om hvor alvorligt det kan være, hvis en af “gæsterne” spiser chokolade.
God jul ønskes af
Asger Lund

1 Svar
webdesign Staff svaret 8 år siden

Kære Asger Lund.
Lad det være slået fast med det samme: Chokolade er IKKE til hunde eller katte. Ikke fordi det under alle omstændigheder giver problemer når hunde eller katte spiser chokolade, men der er efter min mening ingen grund til at udfordre skæbnen. Og der er flere bertninger om hunde der er blevet dårlige eller endog er døde efter indtagelse af chokolade.
Synderen er et stof ved navn teobromin og det har en effekt på hjerne, hjerte og blodkar som koffein, men hunde har besvær med at nedbryde stoffet og derfor kan optaget teobromin holde sig i kroppen over en længere periode og virke som et giftstof.
Mængden af teobromin er højest i mørk chokolade og lavest i lys/mælkechokolade. I 70% mørk chokolade er der ca. 20 mg teobromin pr. gram chokolade og i lys chokolade findes ca.2 mg teobromin pr. gram chokolade.
Der er registreret dødsfald efter indtagelse af 110 mg teobromin pr. kg legemsvægt. Det betyder at en hund på 10 kg kan være i farezonen efter indtagelse af blot 50 gram 70% chokolade, eller 500 gram lys chokolade.
Heldigvis er det overvejende lysere chokoladetyper der anvendes som julegodter, så risikoen er minimeret, men hvorfor udsætte dyrene for risikoen?
Symptomer på begyndende påvirkning efter indtagelse af for store mængder chokolade, kan vise sig allerede efter 2-4 timer. Hunden bliver rastløs med hyppig vejrtrækning. Øget drikkelyst og efterfølgende forøget urinering, evt. i kombination med opkast eller forsøg på samme. Usikker bevægelse og påvirket bevidsthed, skal betinge at man som hundeejer kontakter vagtdyrlæge.
Chokolade hører julen til, men nyd den før din hund eller kat forgriber sig.
Glædelig jul
Fllemming Obling