Extrem fældning

Anonym Staff spurgt 7 år siden

Hej!
Jeg har en blandingshund på 9 1/2 måned. Det er en hanhund. Hans far er Tibetansk Spaniel og moderen er halv Pekingeser og 1/4 bomuldskund og 1/4 Chihuahua. Han blev kastreret, da han var 6 1/2 måned.
Han er begyndt at fælde helt extremt den sidste måneds tid. Vi skiftede til Excellentpet hvalpefoder for ca. halvanden måned siden. Vi børster ham flere gange om dagen, men alligevel drysser hårene af ham.
Har du et bud på, hvad der kan være i vejen?
på forhånd tak.
Jytte Lehmann

1 Svar
webdesign Staff svaret 7 år siden

Hej Jytte Lehman

Du beskriver et problem, som mange hundeejere kan nikke genkendende til, og man kan næsten høre frustrationen i din stemme. Der findes desværre ingen hunde der ikke fælder. Forskellen mellem hundende er blot, at nogen gør det diskret og andre, som din, gør det “hæmningsløst”.
Pelsen/hårene vokser i såkaldte cykler ( Perioder), med en aktiv fase, nogle overgangsfaser og endelig en hvilefase. I slutningen af overgangsfaserne og i hvilefasen vil en del af de døde hår blive afstødt fra hårsækkene (Fældning). Fasernes længde og omfang er styret af en række kendte og i høj grad ukendte faktorer. Lys- og temperaturpåvirkninger er meget centrale, hvilket kan aflæses af årstidsvariationerne i fældningerne. Ernæring og ernæringstilstand har ligeledes stor indflydelse på pelsens vækstfaser. Kønshormoner og skjoldbruskkirtelhormoner er interne, meget centrale elementer i den fysiologiske regulering af pelsens vækst. Og for at gøre det hele endnu mere indviklet , er pelsens vækstcyklus påvirket af hundens genetiske baggrund, altså Arv.
Før man begynder at overveje sygelige tilstande, som baggrund for fældningen, er det væsentligt, at undersøge om fældningen er jævnt fordelt ud over kroppen, eller der er regulære hårløse partier. Den jævntfordelte fældning vil normalt blive opfattet som “normal” og “kun” betinge øget daglig aktivitet med børsten, hvor den pletvise eller meget omfangsrige udtyndende fældning, kan give anledning til nærmere undersøgelse.
Din hund består af en festlig blanding af gener fra 4 forskellige verdenshjørner og fældningen kan derfor være reguleret af “modstridende/forvirrende” gener. Når man kastrerer en hanhund, fjerner man produktionen af hankønshormoner, og det er en kendt sag , at der kan komme en periode, hvor pelsen skal indrette sig efter en ny virkelig, uden testosteron. Med fældning til følge. I tilslutning til de forandringer kastrationen kan have medført, har du yderligere skiftet foder, og det er også en kendt sag, at et foderskift, i sig selv, kan udløse øget fældning.
Umiddelbart forekommer fældningen,som du beskriver, omend voldsom, som værende normal, uden sygdomsrelation. Din arbejdsplan de næste par måneder må være øget og omhyggelig børstning/ strigling af din hund. Helst dagligt og du er først færdig , når der ikke er flere hår i børsten/striglen.
Såfremt der ikke er “styr” på fældningen efter 8-10 uger, eller der kommer regulære bare pletter/ meget udtyndet pels, så vil undersøgelse hos din dyrlæge være relevant.

Med venlig hilsen
Flemming Obling