Hjereorm

Anonym Staff spurgt 8 år siden

Hej
Jeg bor i et område, hvor en lokal dyreklinik har opfordret til at alle hunde bliver undersøgt for hjerteorm, da de har behandlet rigtig mange. Mine to spaniels har ingen symptomer, men de kommer i skoven og på marken hver dag. De er 5 og 7 år.
Er det nødvendigt at undersøge mine hunde?

1 Svar
webdesign Staff svaret 8 år siden

Hej Poul.

Det er vanskeligt, at afgøre om du skal få undersøgt din hund for hjerte-lungeorm, men det skal stå helt klart , at infektion med denne parasit kan være dødelig, eller give kroniske skader på hjerte og lunger hos hundene.
Indtil for blot nogle få år siden var forekomsten af hjerte-lungeorm ikke almindelig i Danmark, og var primært knyttet til bestemte lokaliteter. I dag er parasitten spredt over det meste af landet ,og man bør være opmærksom på symptomer der kan relateres til infektionen.
Hyppigt er der hoste og nedsat fysisk aktivitet. Der kan ses haltheder og blodansamlinger i underhuden, og der kan opleves epilepsi lignende anfald.
Da hoste er et relativt uspecifikt symptom, kan man nemt undervurdere betydningen heraf, men hvis ikke der er andre indlysende årsager til hosten bør der tænkes på hjerte-lungeorm.
Udviser din hund symptomer der kan lede tanken hen på hjerte-lungeorm er det absolut en god ide at få foretaget en laboratorieundersøgelse for at fastslå om den har parasitten eller ej.
Der findes tre forskellige metoder , med udgangspunkt i en blodprøve eller en afførringsprøve. De forskellig metoder har hver deres styrker og svagheder. Hvad der passer i situationen til din hund, bør afklares med din sædvanlige dyrlæge.
Skal jeg afsluttende svare på dit spørgsmål, må det være : “Hellere en test for meget , end en for lidt” / ” Better safe than sorry”

Med venlig hilsen
Flemming Obling