Kat bider pelsen af

Anette Laursen spurgt 3 år siden

Vi bor på landet og har en ude kat, som er 9 år gammel. Han er begyndt at bide sin pels af på ryggen, så han har et stort næsten skaldet område. Han viser ellers ikke tegn på sygdom. Han er glad, kælen og spiser fint.
Det har stået på on/off i ca. et år, og vi har behandlet ham mod flåter, lopper og orm jævnligt.
Her mens der er meget koldt med nattefrost, har vi ham inde i løbet af dagen og om natten.
Hvad kan det skyldes?
Jeg har taget et billede men kan ikke umiddelbart se, hvordan jeg skal vedhæfte det.

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 3 år siden

Hej Anette
Brevkassen stiller ikke eksakte diagnoser på grundlag af indsendte spørgsmål, men stiller gerne forslag til rådighed til videre bearbejdning.
Hårtab på katte, det være sig pletvis, diffust, symmetrisk eller asymmetrisk, kan enten være med kløe eller uden kløe, og når du beskriver hvordan jeres kat selv bider pelsen af, er det nærliggende, at tænke på en tilstand med kløe. Sådanne tilstande findes ofte med baggrund i ektoparasitter, som lopper, lus, hårsækmider, skab eller ringorm. Hårsækmider og skab er overordentlig sjældne og ringorm er med sin karakteristiske udbredelses form”nem” at genkende. Lus og lopper bør det jo ikke kunne være på grund af “jævnlige” behandlinger.
Enhver form for allergi kan ytre sig ved intens og konstant hudkløe. Og her er der ingen begrænsninger for den eller de udløsende faktorer. Det kan være indendørs ting, luftbårne ting, udendørs ting og foder relateret.
Katte ,der af en eller anden årsag er blevet “stressede”, kan udvikle det der kaldes psykogen alopecia, hvor katten som følge af vedvarende soignering eller bid i pelsen, bliver hårløs eller meget tyndpelset. Ofte er det vanskeligt, at gennemskue hvad der har stresset kattene. Det kan være en ny kat i nabolaget, nye ting eller nye rutiner i huset, eller noget helt fjerde.
Hvis man “jævnligt” behandler en kat mod lopper og flåter med de såkaldte “spot-on”-midler, påføres huden med jævne mellemrum en kemikalieblanding, der hos nogen individer , kan give anledning til kløe og irritation i huden. Det medfører, at katten konstant forsøger ,at fjerne denne irritation ved at slikke eller bide i pelsen. Huden ser normal ud og i det bearbejdede område ses fine knækkede hår.
Hvis jeres kat er generet af denne uro i pelsen og det har stået på i et år, kunne det måske være en ide, at lade jeres dyrlæge se på tilstanden.
Med venlig hilsen
Flemming Obling