Kat hoster

Micaell Thomsen spurgt 2 år siden

Hejsa.
For snart et år siden bemærkede jeg at min kat jævnligt kastede maden op. Det stod på et godt stykke tid, og så begyndte hun at hoste. Flere gange om dagen.
Hos dyrlægen mente de det var en genstridig hårbolle, så hun kom på kattemalt og nyt foder. Det prøvede vi så i et lang stykke tid, uden bedring.
Så fik hun tager blodprøver og røntgen. Også det så fint ud, selvom dyrlægen kunne høre lidt på lungerne, og kunne se en masse afføring i maven, mente hun. Og da hun både drikker, spiser som hun plejer, skulle jeg bare fortsætte.
Stadig uden bedring.
Så mener dyrlægen at det nok er astma og vil prøve at give prednison i 10 dage for at se om det giver effekt.
Jeg synes det er meget drastisk med så stærkt medicin når man ikke ved hvad det er.
Jeg har dog hele tiden følt at det er noget i hendes mave, og begyndte at give hende fortiflora. Endelig lidt bedring.
Da det har stået på så længe er jeg noget desperat, så jeg købte milbemax ormekur i Tyskland. Og tænk engang, det har virkelig reduceret hendes hoste markant. Hun vejer 8.2 kg og hun har fået 1 tablet, hvor hun nok skulle have haft 1.5.
Hun har nu fået 3 piller, og hver gang stopper hosten fuldstændig i 1 til 2 dage, og så begynder hun lidt igen.
Hvis hun har Orm, så hjælper dette måske kun overfladisk fordi hun enten får for lidt dosis, eller ikke er fuldt virksomt overfor Orm.
Har flere gange spurgt dyrlægen om det kan være Orm, men det benægter hun da katten er indekat.
Også selvom jeg har fortalt at jeg er natur menneske, og hvad jeg ikke har slet ind af jord og lort på gulvet, som katten kan have snus eller slukket på.
Jeg synes bare det er meget markant, at snart et års hoste kan forsvinde i flere dage når hun får milbemax.
Har du nogen bud på hvad jeg skal gøre her fra.?
Jeg har endda sat hende kun på excellent Pet kornfri vådfoder.

Mange hilsner
Micaell

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 2 år siden

 
Som du sikkert har talt med din dyrlæge om, så er hoste et symptom og ikke den egentlige sygdom,men dem findes der til gengæld også rigtig mange af. Og der kan godt være en lang og svær vej til det rigtige svar – hvis det overhovedet lykkes.
Hos unge og yngre katte er infektioner i luftvejene, hvad enten det er virus eller bakterier, den hyppigste årsag til hoste. I denne aldersklasse ses fremmedlegemer og indvoldsorm også hyppigt. Med stigende alder ses flere katte med allergier, astma eller bronkitis. Hos midaldrende og ældre katte ses også flere tilfælde af påvirket hjertefunktion, så som defekte hjerteklapper, forstørret hjerte eller fortykket hjerte. Alle lidelser, der på grund af væske i lungerne,kan give hoste. Hjertelidelserne bliver alle forværret , måske oven i købet igangsat, af overvægt. I meget sjældne tilfæde kan der påvises cancer i luftveje . Hårboller kan forekomme hos alle aldersklasser.
Det er ikke sandsynligt, at en indekat er belastet af/har orm, men ønsker man , at behandle for en mistænkt ormebelastning, skal det altid ske med den korrekte dosis og med de korrekte intervaller. Det bør du rådføre dig med din dyrlæge om. For katte med astma eller bronkitis er det indemiljøet man skal være opmærksom på. Tør indeluft, støv og luftformige kemikalier af enhver art, herunder friskluftsspredere og duftlys, bør reduceres. Da astma hos katte kan være svær at diagnosticere, synes jeg bestemt din dyrlæge har god grund til, at foreslå en “forsøgsbehandling” med et binyrebarkhormon, og det i 3-4 uger.
Du skriver ikke hvilken race din kat er, men umiddelbart forekommer en kropsvægt på 8,2 kg som noget der tangerer overvægt, og er der ikke andre ting ,der peger på en præcis diagnose, kunne vægten godt bringes ind i billedet.
Med venlig hilsen
Flemming Obling