Knop på hovedet

Luna spurgt 1 uge siden

Hej Flemming! Jeg har et måske lidt atypisk spørgsmål.
Min hun-hund Coco på 4 år har fået en bule på hovedet på cirka 1cm som buler op. Den er hård og den har væsket og blødt. Hun har idag fået foretaget en cytologi af bulen da hun alligevel skulle have fjernet nogle tænder.
Dyrlægen sagde at han ikke kunne fastslå hvad det var men at han kunne se at der var en del immunceller og at det kunne være tegn på at der havde været infektion i. Han sagde at jeg skulle holde øje med om den voksede yderligere. Der er ikke tegn på infektion udvortes på bulen). Det skal lige siges at bulen /knoppen er opstået meget hurtigt og jeg fandt den kort efter hun sidste gang var i narkose.
Da jeg interessere mig en del for celler begyndte jeg straks at undersøge og læse lidt på emnet og her fandt jeg ud af at nogle kræftceller kan ligne immunceller og at de pp engelsk kaldes (lymphomas). Så undersøgte jeg om knopper på hovedet kunne hænge sammen med den kræftform og der stod at 90% af patienterne havde en smertefri knude/knop på hovedet. (Peripheral T-cell lymphoma presenting as an scalp mass).
Jeg kunne jo “bare” få den fjernet og få hende i narkose igen. Problemet er bare at hun har været i narkose 2 gange indenfor 1 måned (første gang tandrens og nu tand ekstrahering). Og denne gang fik hun vejrtrækningsbesvær og rallede kort efter. (Muligvis på grund af at der er kommet en smule væske ned i hendes lunger i forbindelse med intubation). Er jeg helt ude i hampen med mine tanker eller hvad tænker i? Coco har derudover haft flere infektioner i ørene pt. og jeg tænkte på om det kunne være fordi at hun måske har et nedsat immunforsvar (hvis hun nu har kræft). Tak på forhånd Mvh. Luna.

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 7 dage siden

Hej Luna
Sikker diagnostik af buler/knopper/ tumorer vil i langt de fleste tilfælde være via en vævsprøve ( biopsi ) fra den pågældende hævelse, og som bliver undersøgt under mikroskop af en histopatolog ( specialiseret dyrlæge ). Vævsprøven kan enten udtages som en del af tumor eller det kan være hele tumoren der sendes til et specialiseret laboratorium.Hvis der  kun anvendes en mindre del af tumoren, skæres der en skive ud af hævelsen, der så bliver siddende, hvorimod total fjernelse af tumor gør det muligt, at sende hele tumoren til undersøgelse. En mindre indgribende metode er de såkaldte finnålsaspirater , hvor der via en tynd kanyle suges et antal celler ud af en given tumor, til vurdering i farvet eller ufarvet tilstand. Denne metode er hurtig og billig, men giver ofte et usikkert billede af tilstanden og bringer ikke altid klarhed over hvilken behandling der skal iværksættes. Med udmeldingen fra din dyrlæge har du følgende to muligheder: Se tiden an og vurder om der sker synlige forandringer indenfor 3-4 uger ( på engelsk  kaldes det Watchfull waiting ) eller gå direkte til fjernelse af hele knuden, med efterfølgende mikroskopi. Herved fås en meget præcis og pålidelig diagnose. Risikoen i forbindelse med ny bedøvelse bør du drøfte med den dyrlæge, som har stået for de to tidligere bedøvelser, idet det kræver indsigt i hundens aktuelle sundheds tilstand og præcise forløb af de tidligere bedøvelser.
Med venlig hilsen
Flemming Obling