Kold eller varm presset

Anonym Staff spurgt 5 år siden

Hej
Jeg så dette produkt i en gruppe på FB.
Vi har Nikoline (4år) cocker spaniel og steriliseret. Hun har sart mave samt lav immunforsvar, og lang sygdomshistorie, så vi giver KUN korn- og laktose- og glutenfri produkter. Udover at hun er svækket, så er hun også forkælet (første “barn”)
Vi har fået anbefalet af vores dyrlæge/dyrhandler at vi skal holder øjne med om tørkost er varm eller kold presset. Koldpresset tørkost gør nemlig at hunde med sarte mave får en bedre fordøjelse og skåner deres mave end varmpresset tørkost. Lige pt bruger vi fra Farm food, som er en god tørkost, men som skrevet, så er hun også kræsne (det er ikke altid hun vil spiser det mad) men hun må jo ikke “sultes”, som andre hunde.
På forhånd tak
Gabriella T.

1 Svar
webdesign Staff svaret 5 år siden

Hej Gabriella Toth
Du har ganske ret i, at der findes forskellige fremstillings metoder til produktion af tørfoder til hunde og katte. Processen er relativ kompliceret og består af mange forskellige, men integrerede forløb. Ens, for alle produktioner, er dog den afsluttende proces kaldet ekstruderingen, hvor de forarbejdede råvarer bliver formet til foderpiller. Denne proces kan gennemføres ved temperaturer fra ca. 40 grader til ca. 200 grader,hvor langt det meste hunde – og katte tørfoder , produceres ved kortvarig ( 1-2 minutter) opvarmning til 120-130 grader.
Opvarmningen medfører forlænget holdbarhed af færdig produktet og bedre fordøjelighed af forskellige ingredienser, men betyder også tab af f.eks. fedt og vitaminer . Tabet af næringsværdi kompenseres ved , at tilsætte råvarerne ekstra mængder af de varme følsomme ingredienser, således at indholdet i færdigvaren svarer til deklarationen.
Ekstrudering af fødevarer har været anvendt siden 1930-erne og oprindeligt ved temperaturer op til 180-200 grader. Indenfor produktionen af hunde – og kattefoder er der enkelte fabrikker, der nu er begyndt ,at producere ved 40-45 grader, det du omtaler som koldpresning. Om denne proces så giver et bedre produkter, end den varmpressede, må tiden vise.Og jeg har desværre ikke kendskab til de undersøgelser, som din dyrlæge refererer til, så jeg kan ikke vurdere udsagnet.

Med venlig hilsen
Flemming Obling