Let undervægtige senior katte

Dyrlægens BrevkasseKategori: FordøjelsessystemetLet undervægtige senior katte
Camilla spurgt 3 år siden

Kære Flemming
Jeg har to dejlige og umiddelbart veltilpasse katte på hhv. 8 (han) og 11 år (hun). Jeg har igennem årene været meget opmærksomme på at de ikke bliver for overvægtige, men nu er det som de begge og især hunkatten på 11 år har tabt sig igennem vinteren, hvor de plejer at tage lidt på – for at smide det igen når aktivitetsniveauet stiger med foråret og musene. Jeg vil gerne give dem lidt mere huld, så jeg ikke ender med magre katte i løbet af de næste måneder.
Jeg har købt en pose af jeres killingefoder, for at sikre lidt ekstra energi og protein, som jeg blander i deres normale foder, det er de meget begejstrede for. Er der noget jeg skal være opmærksom på? Kan de tåle at jeg efter et foderskifte giver rent killingefoder i en periode på måske 2-4 uger, for at trappe dem over på voksenfoder og evt. regulere energimængden en smule med killingefoder, hvis der må være behov for det? Jeg har læst at det ekstra protein kan være en belastning for nyrerne, er det rigtigt?
De er begge neutraliserede, har fri adgang til tørkost og en chipkattelem, så de kan komme og gå som de vil. De fanger og spiser mus, får ormekur når vi ser orm eller hører de begynder at hoste orm, og det gerne af 2 omgange med 3 ugers mellemrum.
De er glade, opsøgende og kælne. De har energi til at lege fangeleg med hinanden (han elsker det, når hun gider), så de virker på ingen måde syge.
Jeg ser frem til at høre fra dig.
De bedste hilsener
Camilla

1 Svar
Flemming Obling Staff svaret 3 år siden

Kære Camilla
Det kunne lyde som en beskrivelse af en ældre brevkasseredaktør: Tiltagende vægt henover efterår og vinter, for så med hjælp fra spade og hakkejern i foråret, at generobre vanlig kampvægt (?). Og det er da også for katte, som for mennesker, at med stigende alder reduceres evnen til, at omsætte og optage både protein og fedt. Da katten , hele livet igennem, har et meget stort behov for protein og et relativt stort behov for fedt, vil en reduceret evne til optagelse af disse fødeemner, kunne resultere i ikke blot vægttab, men også tab af muskelmasse. Så de(n) gamle kat(te) har et større behov for protein nu, end for blot et år siden.Forårets komme, med øget udendørs aktivitet, kan derfor sagtens stille krav om et foder med et højere indhold af kaloriegivende næringsstoffer . Excellentpets killinge foder indeholder både mere protein og mere fedt end sædvanlig voksenfoder, så det er bestemt en farbar vej du selv beskriver.
Proteiners potentielt negative effekt på kattes nyrefunktion har gennem de seneste 25-30 år været genstand for fortsatte diskussioner og undersøgelser, uden at det har afstedkommet den ultimative afklaring. Det man ved med sikkerhed er, at selvom kattene fodres i overensstemmelse med “gældende anbefalinger”, så udvikler en stor del af dem ,i en eller anden grad ,en reduceret nyrefunktion med alderen. Om forøget protein indtag livet igennem , hos katte med normal nyrefunktion, kan fremprovokere nyreproblemer, står hen i det uvisse. Men fodring med en let forøget proteinmængde i nogle få uger, for at få lidt på sidebenene, vil være uden risiko for katte, der ikke aktuelt udviser symptomer på nedsat nyrefunktion. Er der påvist nedsat nyrefunktion , er det så heldigt,at der findes rigtig godt (pris) kattefoder til understøttelse af sådanne lidelser.
Med venlig hilsen
Flemming Obling